• Voor elk wat wils


  12 mei 2022
  #weg

Lotto Beker van België Elite 2 en U23

Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij de U23 Road Series. Voor wie het op sportief vlak allemaal net dat ene trapje lager mag/moet is er de Lotto Beker van België voor Elite 2 en U23. En die belooft voor elk wat wils…

Zes wegwedstrijden in evenveel provincies. Eén ploegentijdrit. 23 ingeschreven ploegen die voor een peloton instaan dat maximaal 175 renners mag tellen, coureurs die starten in een wedstrijd die maximaal 160 kilometer mag bedragen. Het cijferwerk van de Lotto Beker van België in een notendop.

De openingsmanche vond op 18 april plaats in het Vlaams-Brabantse Nieuwrode. Wesley Van Dyck was de snelste van een kopgroep van vier renners en trekt dus naar de tweede wedstrijd, de GP du Vélodrome de Rochefort, als leider in het algemeen klassement. Een vliegende start voor de man die vorig jaar tweede werd in de Lotto Beker van België. “En zeggen dat ik in Nieuwrode startte met de gedachte aan een vage ereplaats in een massaspurt”, klinkt het lachend. “Gelukkig vond ik steun bij drie medevluchters die ook geen zin hadden in die afloop en kon ik als winnaar een pak méér punten naar huis nemen dan het totaal dat ik vooraf voor ogen had.”

Prestigieuze prijs

Wesley Van Dyck (27) maakt al járen een hoofddoel van de Beker van België. En daar is een goede reden voor. “Samen met het Belgisch kampioenschap is dit de meest prestigieuze prijs die je als eliterenner kan pakken. Ik won de Lotto Beker van België in 2019, en ik beschouw dat nog altijd als het hoogtepunt van mijn carrière. En geloof me, ik ben lang niet de enige die er zo over denkt. En dan heb ik het over renners én hun ploegen. Want bij bijna elke persvoorstelling van een ploeg wordt in de winterperiode gezegd dat ze mikken op een goeie prestatie in de Beker van België.”

Wat Van Dyck aanspreekt in de formule is de verscheidenheid van wedstrijden die wordt aangeboden. “Je moet echt een complete renner zijn om het goed te kunnen doen in dit klassement. Er wordt in waaiers gereden, over kasseien gedokkerd, de Kemmelberg krijgt een plaatsje naast de hellingen van de Ardennen… En één keer wordt de chronofiets bovengehaald voor de ploegentijdrit. Nee, het is allemaal even mooi als uitgebalanceerd.”

Wesley van Dyck pakte vorig jaar de bronzen medaille op het BK Elite 2 in Bertem.

Knokken voor elk punt

Han Devos, de winnaar van vorig seizoen, moest verstek laten gaan voor de openingsmanche in Nieuwrode. Voor Van Dyck betekent dat dat de kansen op eindwinst van zijn een van zijn voornaamste rivalen een fikse knauw kregen. “Want in de Beker van België is het knokken voor elk punt. Drie jaar geleden, toen ik won, had ik maar één punt voorsprong op de tweede in het klassement. Om maar te zeggen: als je één proef mist wordt het deksels moeilijk om nog in aanmerking te komen voor die gele leiderstrui.”

Dat kleinood is voorlopig in het bezit van Wesley Van Dyck. Al zal dat niks veranderen in de koerstactiek van de renner van Shifting Gears. “Ik blijf mijn temperament volgen en koers zoals altijd: aanvallend. Ik herinner me dat Benjamin Verraes in 2017 tijdens de slotfase op een zuinige manier het eindklassement won door een ruime kopgroep te laten vertrekken met renners die voor hem ongevaarlijk waren. Dat pakte goed uit, omdat die coureurs aan de finish met alle te verdienen punten aan de haal gingen. Ik vond dat destijds een goed idee. En ik probeerde dat twee jaar later, ook in de laatste wedstrijd, te copiëren. Ei zo na pakte dat verkeerd uit. Ik moest in de finale vol aan de bak om in extremis nog recht te kunnen trekken wat scheef was gaan staan. Nee, daar laat ik me geen tweede keer aan vangen. Natuurlijk wil ik het eindklassement nog eens winnen. Maar ik zal dat doen op een manier die mijn eigen koersstijl geen geweld aandoet.”

Brede rennerskern bij Projectbouw Borgonjon

De ploeg die in de openingsmanche in Nieuwrode collectief het best uit de verf kwam is CT Projectbouw Borgonjon. Het team van Pascal De Weerd staat aan de leiding in het ploegenklassement, en als het aan de sportief manager ligt blijft dat ook zo. “Al voor de start van het seizoen stonden alle wedstrijden van de Lotto Beker van België met rood aangekruist in onze agenda’s”, klinkt het. “Als je deze trofee als club kan winnen is dat op ons niveau de hoogst haalbare eer. Wie onze voornaamste tegenstanders zullen worden? Dat is moeilijk te voorspellen. Maar ik verwacht dat Urbano Vulsteke en Dovy Keukens toch zullen proberen onze leidersplaats aan te vallen.”

Net omdat de Lotto Beker van België op een scala aan verschillende omlopen wordt afgewerkt maakten ze bij CT Projectbouw Borgonjon werk van het uitbouwen van een kern die perfect in balans is. “We kunnen voor elke wedstrijd kiezen uit 23 renners”, klinkt het. “Ruwweg opgedeeld in een kern voor de Vlaamse wedstrijden en een stel renners dat beter uit de verf komt in het pure klimwerk. Dat maakt dat we voor elke wedstrijd een selectie ‘op maat’ kunnen opstellen.”

Beloften vervangen door eliterenners

Net omdat het team van De Weerd nadrukkelijk mikt op de Lotto Beker van België werd recent een koerswijziging doorgevoerd. “De beloften die de ploeg verlieten werden vervangen door eliterenners. En dat loont, want tot dusver zijn we aan een sterk seizoen bezig. We spelen Benjamin Verraes uit als kopman, en we omringen hem door vier luitenanten die sterk genoeg zijn om zelf ook voor eigen succes te kunnen gaan.”

Hoge ogen gooien in het individuele klassement? Of toch maar mikken op de opperste bekroning bij de teams? Bij CT Projectbouw Borgonjon zijn ze er nog niet uit. “Voorlopig blijven we rustig op twee paarden wedden. En dat doen we nog een tweetal wedstrijden. Dan maken we de balans op en maken we de keuze tussen het individu of het collectief.”

Bekroning voor organisator

Rochefort. Montenaken. Wervik. Erezée. Momignies. Berlare. De Lotto-Beker van België voor Elite 2 en U23 zwermt de komende maanden uit naar alle windstreken. De finale vindt op 24 september plaats in Berlare, de plek waar de broertjes Naesen ‘local heroes’ zijn. “Als organisatoren zijn we daar zijn we best fier op”, laat Dirk De Both weten. “We kregen de voorkeur op een paar andere kandidaten, en we beschouwen dat als een mooie blijk van vertrouwen.”

Berlare organiseert al sinds 1951 één van ’s lands meest prestigieuze kermiskoersen. Onder meer Rik Van Looy, Walter Godefroot, Rik Van Linden, Johan Bruyneel, Greg Van Avermaet en – liefst vijf keer – Oliver Naesen staan op de erelijst van de wedstrijd die sinds 2009 Memorial Fred De Bruyne heet. Maar net omdat ze in Berlare stilaan beginnen te vrezen dat kermiswedstrijden meer verleden dan toekomst hebben wordt het roer omgegooid richting jeugd.

Dirk De Both: “We twijfelden eerst even tussen de U23 Road Series en de Beker van België. Maar omdat we voornamelijk willen inzetten op het creëren van kansen voor Belgische jonge renners kozen we voor de laatste optie. Dat tekent onze ambitie ook. Want in Berlare leggen we de lat hoog met het oog op de toekomst.”

Klimmers komen straks in Berlare minder aan hun trekken. “Je kan geen bergen máken”, lacht Dirk De Both. Al wilt dat niet zeggen dat de spurters straks probleemloos vrij baan zullen krijgen. “Als ik mag afgaan op de laatste edities van de Memorial Fred De Bruyne is een massaspurt niet vanzelfsprekend. We hebben een parcours uitgetekend dat uitnodigt tot koersen, een traject waarbij de wind een rol van betekenis zou kunnen spelen. We hebben lang geschaafd aan dat traject, en afgaande op de reacties die we de laatste jaren van de profrenners kregen hebben we de goede keuzes gemaakt. En nu maar hopen op een spannend en spectaculair wedstrijdverloop.”

Voor de klimmers staat er aanstaande zondag 15 mei de tweede editie van de Grand Prix de Rochefort op het programma. Wie volgt Logan Guillaume op, de verrassende winnaar in 2021, die een sterke laatste kilometer reed? De koers in Namen is de tweede wedstrijd van de Beker van België voor Elite 2 en U23 renners. Het peloton moet 152,5 kilometer afleggen, verdeeld over 11 ronden van 12,5 kilometer en een finale ronde van 14,8 kilometer. In vergelijking met vorig jaar is de omloop iets pittiger.

“De renners zullen de omloop in de andere richting afwerken.” Oud-renner Jérôme Giaux, die het parcours uittekende, denkt dat het interessanter zal worden. “Er liggen twee klimmen per ronde op de renners te wachten. De eerste, een helling bij het buitenrijden van Rochefort, is vrij lang. Nummer twee ligt in Navaugle te wachten. Deze is steiler, maar blijft haalbaar. De laatste ronde is langer omdat we willen finishen op een strook vals plat.””

“Het zal niet éénvoudig worden voor Wesley Van Dyck, maar hij kan zijn gele trui behouden aan het einde van onze wedstrijd”, legt organisator François Gérard uit. “Ik wil niet per se een slagveld hebben en weinig renners aan de finish zien. In de toekomst zou ik met deze wedstrijd graag aankomen op de wielerpiste. Dit is momenteel onmogelijk aangezien de piste zwaar werd getroffen door de overstromingen van vorig jaar en nog niet alles is hersteld. Aan de andere kant ziet hij de wedstrijd nog wel een tijdje in dit regelmatigheidscriterium voor Elites 2 en U23. “Het is een vorm van continuïteit met het werk van wijlen André Bodart, die een van de beste organisatoren van de provincie Namen was. Er zijn niet veel Elites 2 wedstrijden meer in Wallonië. De formule past bij ons. Wij zijn verzekerd van 25 gemotiveerde ploegen aan de start, die zeer graag naar onze wedstrijd komen. Ook budgettair gezien is deze formule een aanrader. Wat kunnen we ons nog meer wensen?”

RESTERENDE WEDSTRIJDEN

15/05 Grand Prix du Vélodrome de Rochefort
03/07 Ploegentijdrit Montenaken
23/08 Omloop van de Grensstreek – Wervik
04/09 A Travers l’Ardenne
18/09 Mémorial Francy Leners – Momignies
24/09 Berlare


Tekst: Guy Vermeiren

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
 • #recreatie

  Zaterdag eerste LM-Classic in Herzele

  04 mei 2022
  De wielerklassiekers zijn voorbij, nu is het aan jou! Zaterdag 7 mei geven we het startschot voor de LM-Classics 2022....
Menu