• Voer voor sportieve duizendpoten


  05 mei 2022
  #weg

Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines

Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat de junioren die meedoen aan de Lotto Beker van België de kans krijgen zich met mekaar te meten op de piste, op de mountainbikefiets, in het veld én op de weg. Dat de eindwinnaar van dit regelmatigheidscriterium een sportieve duizendpoot zal zijn staat dus nu al buiten kijf.

De Lotto Beker van België voor junioren is al een tijdje aan de gang. De allereerste proef werd op de piste van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx afgewerkt, op 18 december van vorig jaar. Ruim vijf maanden later – na twee ommetjes door het veld en evenveel wedstrijden op de mountainbike – kan de wegfiets voor het eerst van stal, als op 8 mei de Vlaams-Brabantse Pijl wordt afgewerkt in Korbeek-Lo. Na zeven wegwedstrijden en één ploegentijdrit verdwijnt de rook om de hoofden van de renners definitief op 2 oktober, wanneer na afloop van de GP Glineur duidelijk zal worden welke renner en welke club op het podium mag passeren om de trofeeën als eindwinnaars op te halen.

Van Moer Logistics twee keer aan kop

In de aanloop naar de eerste wegwedstrijd bekleedt Van Moer Logistics Cycling Team een dubbele eerste plaats in het tussentijdse klassement. De ploeg van voorzitter Erwin Boeye is voorlopig niet alleen het beste team. Ook de beste individuele renner – Inias Leten – verdedigt de kleuren van de Wase ploeg. En als het aan Boeye ligt, blijft dat zo. “De Lotto Beker van België is voor ons superbelangrijk”, klinkt het. “We proberen zowel bij de nieuwelingen als bij de junioren zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten. In individuele wegwedstrijden moet je altijd rekening houden met de factor geluk. Die is veel minder van belang in bijvoorbeeld een ploegentijdrit. Dus zijn we bij de nieuwelingen en bij de junioren nu al bezig met de voorbereiding van die proef. Omdat dat dingen zijn die we zélf in de hand kunnen houden.”

Ook al is dat niet altijd even makkelijk, bij Van Moer Logistics Cycling Team proberen ze hun renners te motiveren om af en toe ook in andere disciplines aan de slag te gaan. “Dat sluit perfect aan bij het opzet van de Lotto Beker van België”, zegt Boeye. “Al is het vaak puzzelwerk, omdat je merkt dat renners die meerdere disciplines proberen te combineren het niet altijd even makkelijk hebben om in diverse wedstrijden aan de slag te gaan, omdat ze af en toe worden opgeëist om deel te nemen aan koersen, trainingen of stages met de nationale ploeg. Dat merk je vooral bij de jongens die bedrijvig zijn op de piste.”

Met Inias Leten, Jasper Bertels en Rune Jacobs plaatst Van Moer Logistics Cycling Team voorlopig drie renners bij de beste elf in het algemeen klassement. Twee renners die uitblinken op de piste, eentje die zich meer dan behoorlijk uit de slag trekt in het veldrijden. “Dat maakt ons blij”, laat de voorzitter weten. “Zo’n criterium dat vier disciplines overspant dwingt ons als team om creatief te zijn in de breedte. De voorbeelden van goeie renners die wegwielrennen combineren met piste of veldrijden zijn de laatste tijd legio. En daar werken we als club actief aan mee. Zo huren we bijvoorbeeld drie keer per jaar de piste in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx af om onze renners trainingsgelegenheid te geven op de piste. Wat onze positie in het klassement betreft: we willen onze huid duur verkopen. Geen idee waar ons dat zal brengen, maar een plek bij de beste tien – bij voorkeur zelfs topvijf – zou toch mogelijk moeten zijn. In 2016 en 2018 wonnen we het ploegenklassement van de Lotto Beker van België. Dat nog eens herhalen zou ronduit fantastisch zijn.”

 

Nationaal én internationaal

Die eer viel vorig jaar te beurt aan het Avia -Rudyco Cycling Team. Bestuurslid Luc Rooms kijkt met veel plezier terug op die verwezenlijking. “Op Belgisch niveau is dat een behoorlijk prestigieuze bekroning”, klinkt het. “Zelfs voor een team als wij dat ook op internationaal vlak hoge ogen hoopt te gooien is zo’n titel mooi meegenomen.”

Scoren in België én het buitenland: dat maakt dat je als club op een bepaald moment onvermijdelijk keuzes moet gaan maken.

Luc Rooms: “Zo zal het af en toe gebeuren dat we in de koersen van de Lotto Beker van België niet altijd met de sterkste ploeg zullen aantreden. Omdat er op dat moment ook andere belangen zullen spelen. Maar het verleden bewees dat je op beide fronten goed uit de verf kan komen. Als we een aantal maanden verder zijn en we stellen vast dat we ‘iets kunnen doen’ in de Beker van België zal dat automatisch opschuiven in onze prioriteitenlijst.”

Ook bij Avia-Rudyco Cycling Team staan ze positief tegenover de competitieformule van de Lotto Beker van België voor junioren. “Omdat het multidisciplinaire aspect goed aansluit bij de scholing die wij onze jonge renners willen geven”, meldt Luc Rooms. “Ook bij de U12 en de U15 laten we onze coureurs al kennismaken met meerdere disciplines. Al neemt dat niet weg dat er op sommige vlakken nog een weg af te leggen is. Met name op de piste wil de belangstelling wel eens tegenvallen. De Beker van België verdient beter dan pistewedstrijden met pakweg twintig of dertig deelnemers. Al maak ik me tegelijk sterk dat dat automatisch wel zal beteren, als de piste van Zolder zal afgewerkt zijn. Op dit moment kan een geïnteresseerde renner alleen maar terecht in Gent. En dat is niet voor iedereen even makkelijk bereikbaar.”

Avia-Rudyco Cycling Team bekleedt momenteel een derde plaats in het ploegenklassement. De ambitie om de titel te verlengen is er wel degelijk, laat Luc Rooms weten. “Al hangt dat af van een aantal factoren. Onder meer van Belgian Cycling. Hoeveel en hoe vaak renners van ons zullen opgeroepen worden voor een nationale selectie bijvoorbeeld. Dat zijn dingen die je zelf niet in de hand hebt.”

Klimmen en kasseien in Korbeek-Lo

De openingsmanche op de weg belooft alvast spektakel. De 26ste editie van de Vlaams-Brabantse Pijl schotelt de renners een combinatie aan klimwerk en kasseistroken voor. “Dus is de kans op een massaspurt niet zo groot”, laat Edouard Dehaes weten. De organisator van de wedstrijd in Korbeek-Lo is terecht trots op het feit dat de Pijl een van de schaarse wedstrijden in de Lotto Beker van België is die de renners meer dan lokale rondjes voorschotelt. “Het peloton wordt door de hele streek gestuurd. Dat brengt een hoop extra werk mee, maar we hebben het er graag voor over.”

De Vlaams-Brabantse Pijl is één van de vaste ijkpunten van de Lotto Beker van België. Een bewuste keuze, zo blijkt. “Aanvankelijk was sponsoring geen probleem, maar fondsen ophalen is gaandeweg een pak moeilijker geworden. En dat lukt nu eenmaal makkelijker als je deel gaat uitmaken van een groter geheel.”

Overstap in stijl voor Senne Willems

Wielrenners op een podium

Senne Willems won de eerste wegwedstrijd van de Lotto Beker van België voor junioren, pakte de gele leiderstrui en stond die niet meer af. Copyright foto: Sabrina Blomme

Een geheel met uitstraling, het mag gezegd. Want Senne Willems, vorig jaar eindwinnaar, houdt goeie herinneringen over aan de Lotto Beker van België voor junioren. “Ook al was het in 2021 een atypische editie, getekend door nogal wat afgelastingen als gevolg van de corona-pandemie: dit is en blijft toch een wedstrijdenreeks die mooi op je erelijst staat. Ik won in 2021 de eerste wedstrijd op de weg, pakte de gele trui en gaf die nadien niet meer af. Het was toen een dubbelslag, trouwens. Want ook mijn team scoorde het best in het eindklassement. Het zorgde in elk geval voor een goed gevoel bij mijn afscheid aan de juniorencategorie, het winnen van zo’n mooie prijs.”

RESTERENDE WEDSTRIJDEN

Wegwedstrijden
08/05 Vlaams-Brabantse Pijl – Korbeek-Lo
04/06 Grote Prijs Luc Bemus – Bonheiden
26/06 Arend der Junioren – Grote Prijs B & R – Rekkem
03/07 Ploegentijdrit / Contre la montre par équipes – Montenaken
21/07 Grote Prijs Eddy Schepers – Linter
13/08 Coupe de Belgique Angreau-Honnelles
25/09 Grand Prix Ernest Beco – Jemeppe
02/10 GP Glineur
MTB wedstrijden
23-24/07 Belgisch Kampioenschap MTB

Tekst: Guy Vermeiren

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #recreatie

  Zaterdag eerste LM-Classic in Herzele

  04 mei 2022
  De wielerklassiekers zijn voorbij, nu is het aan jou! Zaterdag 7 mei geven we het startschot voor de LM-Classics 2022....
Menu