• Waakzaamheid, meer dan ooit


    24 juli 2020
    #weg

Voorzichtigheid en discipline zijn de ordewoorden als we willen blijven koersen

Het coronavirus blijft onze maatschappij in een houdgreep houden. Ook de wielersport ontsnapt niet aan de gezondheidscrisis die ons doen en laten in het dagelijkse leven jammer genoeg voor een flink stuk bepaalt. Sinds 1 juli mag er opnieuw gekoerst worden. Als we die sportieve activiteiten ook in de komende maanden – een tijd die erg lastig lijkt te gaan worden – willen verder zetten kan er niet genoeg worden gehamerd op het in acht nemen van de maatregelen die de gezondheid van deelnemers en toeschouwers moeten vrijwaren. Daarom kan het geen kwaad om het protocol dat moet zorgen voor een gezond en veilig verloop van de wedstrijden nog eens in herinnering te brengen.

Omdat de wielersport een huis met veel kamers is en elke discipline haar eigenheid heeft, is er werk gemaakt van een aantal handleidingen. Zo is het protocol dat de goede werking van wegwedstrijden regelt opgesplitst in een regionaal, een nationaal en een internationaal deel. Ook de BMX’ers, mountainbikers en baanrenners (op open pistes) weten waar ze rekening mee moeten houden.

Een klein overzicht van de meest in het oog springende maatregelen…

Hoe houdt een renner het gezond?
De regels van social distancing en handhygiëne blijven natuurlijk onverminderd van kracht. In de aanloop naar een wedstrijd komen daar een paar specifieke (voorzorgs-)maatregelen bij. Inschrijven kan alleen vooraf online. Ontsmet je eigen materiaal en uitrusting thuis, en trek je wedstrijdkledij aan voor je je huis verlaat. Eens aangekomen op je bestemming, vermijd knuffels, zoenen of handdrukken. Gebruik zoveel mogelijk je eigen materiaal. Ga na de wedstrijd, als je niet naar de huldigingsceremonie moet, meteen naar je voertuig. Ontsmet je rugnummer vooraleer je het teruggeeft.

Wat voorziet de federatie?
Een coronasteward is een persoon die samen met een medewerker van het organisatiecomité een team vormt dat onder meer instaat voor de sensibilisering en het in acht nemen van het gedragscharter (o.a. de afstandsregel en crowd control). Eén van hen staat ook in voor het goede verloop van de inschrijvingsprocedure (de renners mogen het lokaal slechts beurtelings betreden). Het duo krijgt van de federatie beschermingsmateriaal (mondmaskers, handgel en handschoenen). Dat geldt ook voor de officials die de wedstrijd in goede banen moeten leiden. Die worden in het inschrijvingslokaal bijkomend beschermd door een plexischerm. Per wedstrijd wordt nog één extra coronasteward ingezet door de federatie.

Wat voorziet de organisator?
Een inschrijvingsplek die zich bij voorkeur in een tent of in open lucht bevindt, met gescheiden in- en uitgangen, indien mogelijk. Een medewerker om de coronasteward van de federatie bij te staan (zie hierboven). Rugnummers en kaderplaatjes zijn bij voorkeur vervaardigd uit wegwerpmateriaal.  Aparte lokalen voor de vergaderingen van het koerscollege en de ploegleiders, met meubilair dat staat opgesteld volgens de regels van de social distancing. Als er kleedkamers en douches ter beschikking worden gesteld, moet er een concreet plan zijn voor het veilig gebruik van die faciliteiten.

Startprocedure
De atleten zorgen er voor dat ze niet té vroeg afzakken naar de startzone. Daar worden ze opgevangen door verzorgers, officials en coronastewards die allemaal een mondmasker dragen. Dubbele nadarhekkens moeten vermijden dat het publiek te dicht bij het peloton kan komen.

Bevoorrading
Nultolerantie wat het weggooien van afval buiten de vooraf aangeduide zone betreft. Geen uitwisseling van bidons of voedsel tussen renners onderling. De bevoorradingszone is alleen toegankelijk voor stafleden van teams/clubs. Mondmaskers zijn verplicht in deze zone. Die worden trouwens ook gedragen door iedereen die zich in een wagen in de wedstrijdkaravaan bevindt.

Veilig aankomen
Verzorgers, commissarissen, coronastewards: iedereen draagt een mondmasker aan de finish. In de buurt van de aankomst worden maatregelen genomen om de social distancing te bevorderen, indien mogelijk door het organiseren van ‘éénrichtingsverkeer’ bij het publiek. In de jurywagens die aan de finish staan opgesteld wordt het aantal toegelaten aanwezigen beperkt.

Hoe verloopt de podiumceremonie?
Alleen de renners komen op het podium. Dus geen bloemenmeisjes, sponsors of andere genodigden die de atleten in het verleden in de bloemetjes zetten. Aandenkens, trofeeën en bloemtuilen worden vooraf klaargelegd en worden door de renners zélf ter hand genomen.

VIP
Wie in de marge van de wedstrijd als VIP wordt uitgenodigd krijgt te maken met dezelfde regelgeving die voor restaurants en cafés geldt.

Specifieke maatregelen voor mountainbike, BMX en piste
Wat de handhaving van de individuele en algemene hygiëne betreft lopen de maatregelen gelijk, over alle disciplines heen. Al worden er per sporttak natuurlijk een paar maatregelen aangekondigd die eigen zijn aan de discipline.

  • Mountainbike: vooraf inschrijven is verplicht, behalve voor niet-vergunninghouders (plus dikkebanden). De opstelling bij de start gebeurt in ‘visgraatmotief’. Begeleiders zijn niet toegelaten in de startzone. Inkom en uitgang van het parcours worden opgesplitst. Bij het binnenkomen en verlaten van de omloop wordt er ook een aparte doorgang voor atleten, begeleiders en officials voorzien. Geen publiek toegelaten in het rennerspark.
  • BMX: vooraf inschrijven is verplicht voor alle wedstrijden (ook voor de promowedstrijden?). Publiek wordt niet toegelaten in het rennerspark. In de startzone wordt tussen elke lijn renners één lijn open gelaten.
  • Piste: voorinschrijvingen zijn voorbehouden voor vergunninghouders van Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen of FCWB. Buitenlandse renners kunnen pas inschrijven vanaf 72 uur vóór de wedstrijd. Ter plaatse een dagverzekering nemen kan alleen vooraf bij de provinciale (voorzitter?) Renners komen pas naar de startzone 5 minuten voor hun startuur. Grijpen ze bij de start de balustrade vast, dan moet die nadien ontsmet worden. De begeleider die hen vasthoudt bij de start draagt een mondmasker en handschoenen. Het middenplein is voorbehouden voor de renners. Begeleiders en publiek worden daar geweerd.

Tekst: Guy Vermeiren
Foto’s: Photonews

Recent

  • #piste

    Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

    17 juni 2022
    "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
  • #weg

    Voor elk wat wils

    12 mei 2022
    Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
  • #weg

    Voer voor sportieve duizendpoten

    05 mei 2022
    Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu