• Vrouwen aan de macht


  08 maart 2022
  #weg

8 maart, Internationale Vrouwendag, tijd om onze dames eens in de kijker te zetten. Onze dames, dat zijn uiteraard niet alleen de meiden en vrouwen op de fiets. De wielerwereld is al lang geen mannenbastion meer en dus vind je ook steeds meer vrouwen in de omkadering en organisatie van wedstrijden. Vandaag laten we dan ook graag enkele van onze vrijwilligers aan het woord. Want zonder hen geen koers. Fanny, Karlien, Yvette en Sandra zijn commissaris en dat doen ze met ongelooflijk veel passie.

Fanny Roche is commissaris bij de FCWB. Op haar 15de deed ze examen, gebeten door de koers. Daarnaast is ze ook verzorger bij een Elite & U23 team. De liefde voor de koers kreeg ze mee van haar grootvader, die voorzitter was van een opleidingsploeg. Ze koerste zelf bij de miniemen en de aspiranten en kent de koers dus vanbinnen en vanbuiten. Ook de Vlaamse Karlien Duyssens kreeg de microbe te pakken door haar grootvader en is sinds 2013 actief als commissaris, intussen zelfs als nationaal elite commissaris op de weg en in het veld.

“Koers, dat is één van de schoonste sporten die er zijn!” – Sandra Van Bogaert

Dat wielrennen bij de meesten in de genen zit, is duidelijk. Want ook bij onze derde commissaris Yvette Messin werd ‘de koers’ doorgegeven van vader op dochter. Yvette koerste zelf van haar 12 tot haar 19. De fiets ging uiteindelijk aan de haak, maar de liefde voor de koers bleef en Yvette schopte het van regionaal tot nationaal jurylid. Sandra Van Bogaert, nationaal commissaris op de motor, tot slot werd op sleeptouw genomen door haar man. Intussen ging ook zoonlief overstag en delen ze als gezin dezelfde hobby. Om het met de woorden van Sandra te omschrijven: “Koers, dat is één van de schoonste sporten die er zijn.” We kunnen haar geen ongelijk geven.

Passie als drijfveer

Al onze dames hameren op het belang van vrijwilligerswerk. Het gevoel dat je ergens aan meegewerkt hebt. En de passie waarmee je dat doet. De passie voor de koers. Want daardoor voelt het niet als een opoffering. Als geld je drijfveer is, ben je aan het verkeerde adres. Het is door de inzet van alle vrijwilligers dat de koers kan voortbestaan.

We kunnen er niet omheen, als commissaris kom je al eens in een benarde situatie terecht. Het hoofd koel houden en razendsnel beslissen is dan de boodschap. Dat mocht ook Sandra al ondervinden. Tijdens een wedstrijd reed de politie op een Y-splitsing de verkeerde kant op. Sandra en haar man wisten met zekerheid dat het rechtsaf was en besloten de politiemotor niet te volgen. Gelukkig maar, anders hadden ze een volledig peloton van 175 renners de verkeerde kant  opgestuurd, wat ongetwijfeld voor chaotische en onveilige taferelen had gezorgd. Fanny kwam als commissaris gelukkig nog niet voor hete vuren te staan. Maar als verzorgster bij het teamvindt ze de valpartijen toch altijd het ergste. Ook dan moet je steeds adequaat reageren.

“De liefde voor de koers kreeg ik mee van m’n grootvader. Koers maakt deel uit van onze familiegeschiedenis.” – Fanny Roche

Adequaat reageren en improviseren

Want wat doe je als plots de laptop uitvalt in een digitaal tijdperk als het onze? “Kalm blijven, het hoofd koel houden en een oplossing zoeken,” zegt Karlien met klem. “Je houding als jurylid bepaalt namelijk de reactie van de renners en hun entourage.” Yvette vult aan dat je onder elke omstandigheid diplomatisch moet blijven en open moet communiceren met alle partijen, renners, sportdirecteurs en organisatoren.

“Diplomatisch blijven en open communiceren met alle partijen is essentieel.” – Yvette Messin

Hellingen, kasseien & kronkelende wegen

De wedstrijd die bij Fanny met stip aangeduid staat, is Parijs-Roubaix. En bij de jeugd de Philippe Gilbert Classic. Parijs-Roubaix, daar kan Yvette zich bij aansluiten. En in juli staat de Tour de France met rood omcirkeld in haar agenda. Sandra daarentegen heeft geen favoriete koers, zolang de renners en rensters het maar spannend houden tot aan de finish. Hellingen, kasseien  en kronkelende wegen, dat is helemaal haar dada. En duidelijk ook die van Karlien, want de Ronde van Vlaanderen staat bovenaan op haar lijstje. Naast elke koers waaraan ze meewerkt. Want is Karlien geen jurylid, dan vind je haar op de motor als mobiele seingever of bordjesvrouw. Correcte timing verzekerd.

“De mooiste koers? Dat is degene waaraan je zelf meewerkt.” – Karlien Duyssens

Onze vier commissarissen focussen vooral op de weg. Waar Sandra door de combinatie met haar gezinsleven focust op de nationale competitie, wil Fanny graag een stapje hogerop. Ze wil dan ook zo snel mogelijk de examens van de UCI afleggen. Karlien is nationaal elite commissaris, een examen dat ook bij Yvette nog op haar to-dolijstje staat voor de toekomst.

Of ze tips hebben voor andere dames die de stap willen zetten? Daarover zijn ze unaniem: niet bang zijn om de sprong te wagen. Steeds meer vrouwen vinden de weg naar de koers. Je houdt er bovenal een mooie groep vrienden aan over en je leert de koers van binnenin kennen.  Een must-have is natuurlijk de passie voor het wielrennen. Heb je die? Gewoon doen dan!

Ook commissaris worden? Meer informatie vind je hier.

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu