• Veiligheid primeert


  06 juli 2020
  #weg

Belgian Cycling kijkt uit naar stages en koersen met nationale ploegen 

De laatste renners die het shirt van Belgian Cycling dit jaar in wedstrijdverband droegen waren de mountainbikers die begin maart deelnamen aan een meerdaagse wedstrijd in Turkije. Door de intrede en de opmars van het coronavirus belandden alle activiteiten van de nationale ploeg, over alle disciplines heen, nadien in het vriesvak. Maar met het hernemen van de wielerbedrijvigheid – ‘oefenkoersen’ vanaf 1 juli, wedstrijden op de UCI-kalender vanaf 1 augustus – gaat ook de werking rond de nationale selecties opnieuw van start.

De BMX’ers en baanwielrenners begonnen de voorbije weken al voorzichtig met trainingen en testen in groepsverband. Vanaf 1 juli komen ook de andere disciplines aan de beurt. Steeds met dezelfde bedoeling: onze renners klaarstomen voor internationale competities en hun ontwikkeling als atleet verder opvolgen en aansturen.

Maar daar blijft het niet bij. Want Belgian Cycling waakt onverminderd over de gezondheid van renners en personeel. Net daarom werd in maart niet geaarzeld om alle activiteiten rond de nationale kernen met onmiddellijke ingang ‘on hold’ te zetten. De geplande groepsactiviteiten werden vervangen door een individuele aanpak, een benadering waarbij de focus vooral werd gelegd op individuele trainingen en analyse, gesprekken, online chats en webinars. Dus is het niet meer dan logisch dat de veiligheid ook na het opnieuw opstarten van de wedstrijden prioriteit nummer één blijft.

Nationale ‘bubbels’

Voorzichtigheid is het ordewoord de komende tijd. Er zal voorlopig geen ‘overload’ aan activiteiten zijn. En het protocol van maatregelen dat door de Interfederale coördinatiecel werd uitgevaardigd wordt de hele tijd door als leidraad gehanteerd, aangevuld met specifieke hygiënerichtlijnen voor de nationale ploegen. Stages en competities met de diverse kernen zullen in een specifieke ‘bubbel’ verlopen. Dat laat onderlinge contacten toe, maar houdt tegelijk de mogelijkheid voor extra maatregelen open.

Niet veilig = niet koersen

Iedereen kijkt reikhalzend uit naar het aantreden van het Belgian Cycling Team in diverse internationale confrontaties. Dat is tenslotte het einddoel van de werking van de nationale kernen in de verschillende disciplines. Met als opschortende voorwaarde: als de situatie in België of in bepaalde buitenlandse regio’s niet veilig is, dan wordt er resoluut een kruis gemaakt over de deelname aan bepaalde wedstrijden. Die beslissing zal steeds in samenspraak met de bevoegde instanties en onze eigen artsen van het Medisch Begeleidend Team genomen worden.

Via volgende link is de voorlopige planning van de nationale ploegen terug te vinden: klik hier.

Tekst: Guy Vermeiren
Foto’s: Facepeeters

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu