• “Onzekerheid is troef”


  07 april 2020
  #weg

Technisch directeur Frederik Broché moet huiswerk deels opnieuw maken na wijziging datum Olympische Spelen

De kogel is door de kerk. De Olympische Spelen van 2020 vinden plaats in Tokio, tussen 23 juli en 8 augustus… 2021. Als het coronavirus zelfs ’s werelds grootste sportmanifestatie met ippon kan vloeren, wat zou de wielersport dan ontsnappen aan de heersende pandemie? Niet alleen wordt er tot nader order nergens gekoerst, bij Belgian Cycling moet ook de hele voorbereiding op de Olympische Spelen worden herbekeken. Een behoorlijk taaie klus, volgens Frederik Broché, technisch directeur van Belgian Cycling. “Veel zekerheden zijn er nog niet. De behaalde quotaplaatsen in weg- en baanwielrennen, en de nominatieve selectie van Remco Evenepoel, op basis van interne criteria. Wat alle andere aspecten – voorbereidingen, stages, eventueel gewijzigde selectiecriteria – betreft is het compleet in het duister tasten.”

Wachten tot de storm die Covid-19 heeft ontketend stilaan weer gaat liggen. Om vervolgens een boel huiswerk opnieuw te gaan maken. Ook voor de technisch directeur van Belgian Cycling zijn het bewogen tijden. “De enige zekerheid die we momenteel hebben is de nieuwe datum voor de Olympische Spelen“, zegt Frederik Broché. “Het is alvast een opluchting dat we dat weten. Maar over de weg die naar Tokio moet leiden kunnen we voorlopig nog geen beslissingen nemen.”

Geen copy-paste

Testen, stages, voorbereidende wedstrijden, de data wanneer de selecties zouden worden bekendgemaakt, de verplaatsing naar Tokio: alles lag al een hele tijd keurig vast. Dat draaiboek is onbruikbaar geworden. Want ook al zijn de Olympische Spelen met één jaar verplaatst, met alleen de datum te veranderen en voor de rest ‘copy-paste’ te doen kom je er niet.

“Was het maar zo simpel. Toen de coronacrisis uitbrak werden voor mountainbike en BMX bijvoorbeeld de tellers stilgezet op 3 maart. Het puntenaantal dat we als land op dat moment hadden staan gaf al dan niet recht op een selectie voor de Olympische Spelen. Maar die maatregel werd genomen in de veronderstelling dat het evenement in Tokio wel degelijk nog dit jaar zou plaatsvinden. Nu alles één jaar is opgeschoven, blijft dat dan nog wel van kracht? Op de piste is alles duidelijk. Daar gingen de boeken toe na afloop van het WK in Berlijn. En ook op de weg ligt alles vast. Ik ga er vanuit dat we nog steeds vijf mannen en drie vrouwen kunnen afvaardigen naar de wegritten op de Spelen. Het IOC heeft alvast aangekondigd dat er in de tweede helft van april opnieuw gecommuniceerd wordt wat betreft kwalificatiecriteria in alle disciplines, dus daar kijk ik wel naar uit.”

Vormbehoud

Ons land is momenteel met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeker van een aantal plaatsen voor Tokio. Uit de eerder genoemde kern van wegrenners worden er straks ook tijdrijders (twee bij de mannen, één bij de vrouwen) geselecteerd, terwijl de pisteploeg wordt uitgemaakt door één vrouwelijk en één mannelijk duo. In het mountainbiken zullen normaal gezien één man en één vrouw worden uitgestuurd – al is dit traject dus nog niet voor de volle 100 procent afgesloten. Twijfelgeval is en blijft voorlopig nog Elke Vanhoof in het BMX. Vóór de pandemie losbrak was het WK voor haar het ultieme achterpoortje om na een lange periode van inactiviteit wegens blessure nog één van de twee laatste tickets voor Tokio te pakken te krijgen. Nu ook dat WK is uitgesteld is het afwachten of er al dan niet nog een (aller-)laatste kwalificatiekans zit aan te komen.
Tot een paar weken geleden kon je probleemloos een aantal namen op een aantal plaatsen plakken. Maar nu de trip naar Tokio plots één jaar later plaatsvindt kunnen ook die quasi-zekerheden misschien op de helling komen te staan. Frederik Broché: “In principe is alleen Remco Evenepoel zeker van zijn plaats. Van die stelling wijken we niet af, ook al zal hij geselecteerd worden op basis van een Europese titel in het tijdrijden die al van in… 2019 dateert. Maar ook Remco zal niet ontsnappen aan het criterium dat ‘vormbehoud’ heet. Het is niet omdat je in 2020 in poleposition zat om geselecteerd te worden voor de Olympische Spelen dat dat één jaar later opnieuw zo zal zijn. Op twaalf maanden tijd kan veel gebeuren.”

Eén van de vragen die het brede publiek het meest bezighoudt: wie gaat er volgend jaar naast Remco Evenepoel aan de slag in de olympische tijdrit in Tokio? Met het verplaatsen van de Olympische Spelen komen er plots een extra EK en een WK opduiken als mogelijke ijkmeters in het kwalificatietraject. “Als die kampioenschappen ook effectief kunnen plaatsvinden wordt dat mogelijk interessant”, beaamt Broché. “Dan moeten we maar eens bekijken of we daar vanuit Belgian Cycling interne criteria aan kunnen vastkoppelen met het oog op een ticket voor de Olympische Spelen.”

TrainingPeaks

Het is wachten tot het gewone leven zijn gangetje herneemt, ook in de sportwereld. Pas dan kunnen virtuele plannen concreet worden gemaakt.
“Natuurlijk houden onze coaches contact met hun sporters”, vertelt Frederik Broché. “Onder meer via het programma van onze partner TrainingPeaks is er een doorgedreven vorm van opvolging en interactie mogelijk. Maar tegelijk is het natuurlijk ontzettend moeilijk. Want hoe moet je momenteel trainen als atleet als je niet eens een concreet doel op korte of zelfs middellange termijn voor ogen hebt? Alle kernrenners vanaf de juniorencategorie kregen vanuit Belgian Cycling al een tijdje geleden de vraag qua trainingsarbeid over te schakelen naar ‘wintermodus’, een voorstel dat ook aan hun trainers werd overgemaakt.  Het is alleszins interessant om op te volgen hoe de verschillende renners omgaan met dit gegeven. Het zal me benieuwen wie hier goed uitkomt. Wie is er professioneel genoeg om zich zelfs in deze uitzonderlijke omstandigheden goed te blijven verzorgen? Dat zegt veel, wat mij betreft.”

Tekst: Guy Vermeiren
Foto’s: Photo News, Facepeeters, Wim Hoste

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu