- 30 september 2021#Nieuws
Op 1 oktober wordt Nathalie Clauwaert de nieuwe Algemeen Directeur van Belgian Cycling. De Oost-Vlaamse werd unaniem verkozen door het Dagelijks Bestuur en het voltallige Bestuursorgaan. Ze volgt daarmee Jos Smets op die eind 2021, na 16 jaar dienst, met pensioen gaat. Maar ook na die datum kan Belgian Cycling nog op hem rekenen, als Adviseur Sport voor de verschillende disciplines.
Nathalie Clauwaert en Jos Smets kennen elkaar al een hele tijd. Van bij de start van Jos z’n carrière als technisch directeur was Nathalie zijn rechterhand. Zelf maakt ze al 21 jaar dienst uit bij Belgian Cycling en kent ze het huis als geen ander. Waar ze destijds startte als vertaler in een puur administratieve rol is dat vandaag wel anders. Ze is gedreven, altijd geweest, een 9 to 5 is aan haar niet besteed. En dus begon ze al snel met de organisatie van de Belgische kampioenschappen en het reilen en zeilen van de nationale ploegen. In de loop der jaren kwam daar ook een flink stuk PR en marketing bij. Geen wonder dus dat ze het gezicht is van de federatie op alle kampioenschappen, toegankelijk voor alle partijen.
En toegankelijk voor alle stakeholders, van renner tot sponsor, wil ze ook in de toekomst blijven. Al zal ze in haar nieuwe functie ook zaken moeten loslaten die ze graag doet. Praten met de verschillende partijen en luisteren naar wat speelt buiten de muren van het bondsgebouw, wordt straks haar taak.
Dat Nathalie in die 16 jaar als rechterhand van Jos veel van hem geleerd heeft, spreekt voor zich. Hem vervangen wordt dan ook niet eenvoudig: “Jos is een charismatisch persoon met een ruime blik en veel interessevelden. Hij kwam destijds van buiten de sportwereld en bracht de bedrijfscultuur bij ons binnen. Als federatie zijn we natuurlijk gebonden aan een statutaire structuur, maar we moeten functioneren als een bedrijf, meegaan met onze tijd en digitaliseren. Jos heeft die evolutie in gang gezet, en die lijn wil ik doortrekken.”
Oog voor alle disciplines
Natuurlijk zitten Clauwaert en Smets niet altijd op dezelfde lijn. Het botst wel eens, zoals dat in de beste huishoudens het geval is. Maar ook dat ziet de directeur in spé als verrijkend. Wekelijks zitten de twee samen rond bestuurszaken, reglementeringen en budgettering. Het advies van haar voorganger neemt ze mee in het achterhoofd, ook wanneer ze dadelijk haar eigen koers vaart.
Speerpunten van de nieuwe aanpak
Transparantie
Professionalisering
Aandacht voor alle disciplines
Transparantie is nummer één voor Nathalie Clauwaert. Tonen aan de mensen waar de federatie mee bezig is. Overleg plegen en niet regeren vanuit een ivoren toren. Effectief gaan samenwerken met degenen die een uitvoerende rol hebben. Een voorbeeld? Het betrekken van de bondscoaches in het sportieve verhaal en niet enkel bij de nationale ploegen.
Professionalisering is pijler nummer twee: een moderne federatie met een doordacht plan. Het advies van de mensen in het veld meenemen in de beslissingen. Zo kom je al een heel eind om mooie projecten op te zetten en te realiseren.
En tot slot zijn er de minder gekende disciplines, die takken van de wielersport waarin Belgian Cycling minder actieve leden telt. En dat zijn in eerste plaats alle offroad-disciplines. Die wil de nieuwe directeur naar een hoger niveau tillen. Hen administratief ondersteunen en meer betrekken bij de federatie. “Dit zijn Olympische disciplines waar we over X aantal jaren atleten kunnen leveren als we nu durven investeren. We moeten ook voor hen een structuur creëren zoals de weg en het veld die nu al hebben. Hen in eigen land voldoende competitie bieden en er dan op termijn de vruchten van plukken. Maar het gaat verder dan wedstrijden organiseren voor de renners. Er is ook nood aan ondersteuning voor jeugdwerking en clubs. Onze vleugels en provinciale afdelingen moeten daar hun schouders onder zetten. Langetermijndenken is noodzakelijk als we in de toekomst renners willen laten doorstromen. Activatie naar sponsors groeit daar automatisch uit voort”, licht ze toe.
En ze gaat verder: “We zetten hard in op communicatie en marketing. Dat zijn afgeleide producten, mooie producten, waar we trots op mogen zijn. Maar de basis van een sportfederatie is de sport. En die moet je ondersteunen, ook de disciplines die minder populair zijn. De basis moet goed zijn, dat is de eerste vereiste. Van daaruit kunnen we verder bouwen.”
Creativiteit nieuw leven inblazen
Nathalie wil haar ervaring van de afgelopen 21 jaar meenemen en haar eigen stempel drukken. Deze benoeming is een kans om haar enthousiasme over te brengen naar het team in Tubize: “We krijgen nu de kans om te vernieuwen, ik wil het team enthousiasmeren om dit samen te doen. Als team naar buiten komen, ook al moeten we soms uit onze comfortzone treden. We moeten ieders capaciteiten ten volle kunnen benutten. Iedereen een stapje laten zetten in de uitbouw van de federatie.”
“Doordat de werkdruk hoog is, verliezen we onze creativiteit. Denk aan administratieve organisatie van alle nationale ploegen, verplaatsingen, testen, hotels, alles wat daarbij komt kijken. Die creativiteit wil ik weer nieuw leven inblazen.” – Nathalie Clauwaert
Belgian Cycling heeft de kwaliteiten aan boord, uitdaging voor de nieuwe directeur is nu die eruit te halen en een bloeiende community te creëren voor alle stakeholders, van renners tot publiek en sponsors.
Recent
- #piste
Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele
17 juni 2022"Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”... - #weg
Voor elk wat wils
12 mei 2022Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij... - #weg
Voer voor sportieve duizendpoten
05 mei 2022Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...