• Meet & greet, Alexandra Marchal


  26 oktober 2021
  #Nieuws

Leading lady van de Belgische Enduro scène

Het moet een jaar of vijf geleden zijn dat ik Alexandra voor het eerst zag, toen ik als rookie in Bouillon aan de start stond van het BK marathon. Zij kreeg er daags voordien haar zoveelste kampioenentrui om de schouders, in het BK Enduro. Enduro… ik had er nog nooit van gehoord. Vandaag weet ik natuurlijk wel beter.

Inge: Alexandra, wat is Enduro en hoe ben je er ooit zelf mee begonnen?

“Enduro is een heel complete discipline waarbij verbindingsstukken in een bepaalde tijd of in een vrij tempo (afhankelijk van de organisatie) moeten worden afgelegd en specials met technisch profiel worden getimed. Je moet dus beschikken over een uitstekende fysieke conditie, omdat je lange dagen op de fiets doorbrengt. Maar ook over de nodige technische skills om de afdalingen snel en vloeiend te nemen.

Zelf begon ik ermee in 2014 na enkele seizoenen in het XC. Ik was het een beetje beu om rondjes te draaien op een vaste omloop, altijd zo kort en explosief en verloor m’n motivatie. Ik had nood aan iets nieuws en de format van Enduro was me op het lijf geschreven: de liefde voor de fiets, de lange dagen, nieuwe trails ontdekken, het technische aspect en last but not least, de uitstekende sfeer! Kortom, niks dan goeds!”

Hoeveel nationale titels schreef je al op je naam?

“Intussen zijn dat er 4, van 2015 tot 2018. Een mechanisch defect weerhield me van de titel in 2019. Daarna kwam Covid… Ik hoop de titel snel weer te veroveren.”

Wat is je favoriete regio om te biken in België en waarom?

“Bouillon vind ik echt een magnifieke regio met erg gevarieerde en technische trails. Amblève heeft gelijkaardige tracks. Ik hou echt van het technische, grensverleggende werk met switch backs. Snelle, flowy trails kan ik ook wel smaken, al is dat niet waar ik het sterkste in ben.”

En dan weten we natuurlijk graag waar je all time favoriete trails liggen?

“Er zijn nog zoveel mooie spots te ontdekken, maar rond Millau rijd ik heel graag. De variëteit aan trails is er ongelooflijk. En dan zijn er nog Beaufortain, Queyras,… Frankrijk herbergt zoveel prachtige tracks!”

Fietsende vrouw op een mountainbike in een bergachtige omgeving

“De streek rond Millau in Frankrijk herbergt een grote variëteit aan trails”, vertelt Alexandra Marchal.

Aan welke wedstrijd bewaar je de mooiste herinnering?

“Ik heb mooie herinneringen aan de EWS in Millau in 2017, aangezien ik er mijn beste resultaat behaalde, zeker omdat de weersomstandigheden er alles behalve waren. Daarnaast zou ik zeggen de EWS in Petzen/Jamnica, waar ik de specials echt top vond. Als ik moet kiezen op basis van de ambiance, dan ga ik voor de Grand Rallye Transverdon en Biivouac. Vive la France!”

Hoe train je voor die pittige mix van uithouding & technisch vermogen?

“Veelzijdigheid is als renner een must. Een goede fysieke uithouding maakt dat je de verbindingsstukken goed kan verteren en zo fris mogelijk aan de start van elke special verschijnt. Het zorgt er ook voor dat je de afdalingen zo efficiënt mogelijk kan afwerken en dat je kan aanzetten in de stukken bergop. De basisconditie is dus één ding, toch moet je ook werken aan je intensiteit en de intervallen om je te herlanceren tijdens een special.

En dan is er natuurlijk de technische kant van het verhaal, die zeer belangrijk is, net als snelheid. Naast al deze aspecten, komt ook specifieke krachttraining goed van pas om stevig op de fiets te zitten en de kans op blessures te beperken. Een goede coach die een mooie planning opmaakt, is geen overbodige luxe, want het vraagt discipline.”

Intussen ruilde je België voor de Franse Ardèche. Hoe zit het met de trails in je nieuwe heimat?

“Het moet nu zo’n 3 jaar geleden zijn dat ik naar de Ardèche verkaste. Een geniale regio om te fietsen, ik prijs me gelukkig met zo’n trails rondom huis! We hebben het geluk om zoveel potentieel te hebben in de vallei en we onderhouden en ontwikkelen zelf de spot. Aarzel vooral niet om het te komen ontdekken!”

Dit jaar maakte je deel uit van de staff van het Specialized Enduro Team tijdens de EWS. Wat was je taak?

“Het was een geweldige kans om het Specialized Enduro Team te vervoegen als kiné. Ik hielp de piloten zo goed mogelijk te recupereren de weken van de wedstrijd, tussen de trainingen door en de dagen van de koers. In geval van valpartijen of blessures konden ze ook bij mij terecht. Tijdens deze weken probeerde ik me ook nuttig te maken bij andere taken, zoals maaltijden bereiden. Enkele keren had ik het geluk om mee met hen te kunnen verkennen.”

Kinesiste behandelt de pols van een vrouw

“Het was een geweldige kans om het Specialized Enduro Team te vervoegen als kiné”, aldus Alexandra Marchal.

Mogen we een vervolg verwachten?

“Ja hoor, ik zal er weer bij zijn volgend seizoen! Ik hoop ook enkele stages mee te maken, om hen zo nog beter te kunnen bijstaan. Bijvoorbeeld door collectief & individueel te werken aan mobiliteit en kracht. Het is een geweldige ervaring om m’n passie te combineren met m’n job. Dat ik zelf de competitie actief beoefend heb, maakt dat ik hun noden begrijp als geen ander.”

Hoe ziet je toekomst eruit?

“Rooskleurig mag ik hopen! Momenteel met een kleine verandering op professioneel vlak, om meer tijd vrij te kunnen maken. Zo ben ik vaker beschikbaar voor het Specialized Enduro Team, maar ook voor andere projecten omtrent MTB, die mijn partner Greg en mij na aan het hart liggen. Volgend jaar wil ik ook weer meer gaan koersen, want dat heb ik het afgelopen jaar toch echt wel gemist!”

Bedankt, Alexandra! We zijn dan weg voor een ritje, zeker?

Tekst: Inge Roggeman
Foto’s Seb Schieck

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu