• Laatste rechte lijn naar Tokio begint in Gent


  02 april 2021
  #piste

Eerste grote internationale pistemeeting op 16, 17 en 18 april in Wielercentrum Eddy Merckx

Trainen hebben de (inter-)nationale toppers die het mooie weer maken op de piste de afgelopen maanden mondjesmaat kunnen doen. Maar wedstrijden afwerken was er in door corona getroebleerde tijden tot dusver niet of nauwelijks bij. Dat maakt van de internationale meeting van Gent een afspraak die nogal wat smaakmakers niet willen missen. Want behoorlijk veel renners zetten in het Wielercentrum Eddy Merckx de ultieme voorbereiding in die hen naar de Olympische Spelen in Tokio moet leiden.

Het had de afgelopen maanden behoorlijk wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk hebben de bevoegde instanties het licht op groen gezet: er mag gekoerst worden op de piste van het Wielercentrum Eddy Merckx.  Omdat het om Olympische disciplines gaat gaf de Vlaamse overheid uitzonderlijk ook een toelating voor een competitie met nationale juniorenselecties . Gelukkig maar, want om in aanmerking te komen voor een categorie 1-kwalificatie moésten er jeugdwedstrijden geprogrammeerd staan.

Wat is er in die driedaagse te beleven op het houten ovaal? Scratch en puntenkoers, bijvoorbeeld. Weggelegd voor de junioren (mannen en vrouwen), U23 (mannen) en elite (vrouwen). Uitsluitend voorbehouden voor de eliterenners (mannen en vrouwen) zijn ploegkoers, omnium, afvalling, sprint en keirin.

Grote namen aan de start

Omdat er een pak disciplines op het programma staan die deze zomer ook aan bod komen op de Olympische Spelen van Tokio is de meeting in Gent voor veel renners de ideale gelegenheid om voor het eerst ‘koersscherpte’ op te doen. En dat weerspiegelt zich vanzelfsprekend in een toevloed aan aanmeldingen. Nu al wordt duidelijk dat Gent straks een startlijst kan presenteren die bulkt van de grote namen.

Zo staan er op de voorlopige deelnemerslijst behoorlijk wat renners die gouden medailles pakten op Olympische Spelen en/of wereldkampioenschappen. De Italiaan Elia Viviani, bijvoorbeeld. Of de Britse piste-iconen Laura Trott en Jason Kenny. Nederland stuurt dan weer onder meer Kirsten Wild en Jan-Willem van Schip uit, terwijl de Franse delegatie wordt aangevoerd door Benjamin Thomas en Morgan Kneisky.

Een uitstekend bezet evenement dat dus een eerste graadmeter wordt voor onze atleten. Want ook aan Belgische zijde tekenen alle toppers present. Lotte Kopecky en Jolien D’hoore bijvoorbeeld. Zij ruilen na de eerste voorjaarsklassiekers hun wegfiets in voor een exemplaar zonder remmen. Of Kenny De Ketele, Robbe Ghys, Fabio Van den Bossche en Jules Hesters, renners die van het werk op de piste hun voornaamste bedrijvigheid hebben gemaakt. Ook Gerben Thijssen en Jasper De Buyst maken gebruik van de gelegenheid om hun ‘baangevoel’ weer wat aan te scherpen.

Jolien D’hoore en Lotte Kopecky

Elia Viviani

Jason en Laura Kenny

Robbe Ghys en Kenny De Ketele

Kirsten Wild

Rechtstreekse TV-uitzending

Omdat de belangstelling uit binnen- en buitenland nú al overweldigend is  werden er nog twee extra ploegkoersen toegevoegd aan het programma . Eentje die specifiek voorbehouden is voor de U23 en een bijkomende wedstrijd op de slotdag over de olympische afstand van  50km.

Enig minpunt: alle wedstrijden worden jammer genoeg afgewerkt voor lege tribunes. Om dit evenement op poten te kunnen zetten moest immers rekening worden gehouden met de meest strenge Covid Event-protocols, voor atleten én voor de staf. Conform de geldende overheidsmaatregelen wordt het publiek geweerd in het Wielercentrum Eddy Merckx. Gelukkig doet Sporza straks een mooie inspanning om het leed van de wielerliefhebbers wat te verzachten. Want zowel het omnium (vrouwen en mannen elite) als de ploegkoers wordt op zaterdag live op televisie uitgezonden.

LIVE op Sporza: zaterdag 17 april van 13u30 tot 18u.

Bezoek de website van Belgian Cycling voor de technische gids. De voorlopige deelnemerslijst is nog niet gepubliceerd.

 

Tekst: Guy Vermeiren
Foto’s: Photonews

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu