• Jeugd rijdt niet in ploegverband


  18 september 2020
  #Nieuws

Bondscoaches Ludwig Willems en Carlo Bomans kijken uit naar BK in Koksijde

Na het Belgisch kampioenschap tijdrijden voor elite van vorige maand maakt Koksijde zich opnieuw op voor de organisatie van een titelstrijd. Zondag maken de junioren en de meisjes nieuwelingen in de kustgemeente onder mekaar uit wie in aanmerking komt voor de mooiste trui in het peloton. Bondscoaches Ludwig Willems en Carlo Bomans kijken voor de gelegenheid in hun glazen bol.

Bij de meisjes junioren is Marith Vanhove topfavoriet. Niemand die een snellere spurt in huis heeft, laat Ludwig Willems weten. “Zij is met ruime voorsprong de snelste van het pak”, aldus de bondscoach. “Dus wordt het voor de rest van het deelnemersveld in eerste instantie zaak niét in haar gezelschap naar de finish te rijden.”

Dat zou wel eens garant kunnen staan voor een aantrekkelijk wedstrijdbeeld. Want toppers als Julie De Wilde, Katrijn De Clercq, Fien Masure en Gloria Van Mechelen zitten duidelijk niet te wachten op een massaspurt. Willems: “Al blijft de vraag: waar rij je weg op een biljartvlak parcours? Of er in ploegverband zal worden gereden? Allicht niet. Bij de dames junioren gebeurt dat zelden of nooit. Onder meer omdat de teams te klein zijn. De ervaring leert me dat iedereen in zo’n kampioenschap start met de eigen ambities voor ogen.”

Vorig jaar in Anzegem trok Dina Scavone het laken naar zich toe. Eindigt het Belgisch Kampioenschap voor dames junioren dit jaar opnieuw op een massasprint?

Piste-ervaring is voordeel
Bij de nieuwelingen ziet Ludwig Willems Jade Linthoudt een eind ver komen. “Zij liet een sterke indruk in de laatste etappe van de Watersley Ladies Challenge. Van bij de aspiranten al hoort ze bij de besten in haar leeftijdscategorie. Dus zie ik haar in Koksijde wel meedoen voor winst. Onder meer omdat Jade een behoorlijke bagage heeft als pisterenner. Op een snel parcours speelt dat altijd in je voordeel. Maar toch wordt het oppassen, ook voor haar, als het op een sprint zou uitdraaien. Want dan hoort iedereen rekening te houden met Lani Wittevrongel. Samengevat: ook in deze categorie kan het wel eens een boeiend kijkstuk worden.”

Jade Linthoudt in actie op het Belgische Kampioenschap Dames Nieuwelingen vorig jaar. Volgens bondscoach Ludwig Willems behoort zij zondag in Koksijde tot de topfavorieten.

Kampioenschap is onvoorspelbaar
Die stelling gaat ook op bij de mannen junioren. Want ook al tipt Carlo Bomans Arnaud De Lie – eind augustus nog derde op het EK in Plouay –  zonder omwegen als topfavoriet, toch gelooft de bondscoach niet dat de Waal alleen maar hoeft te stárten om de winst op zak te kunnen steken. “Stel dat het uitdraait op een massaspurt. Ook al is De Lie heel snel aan aan de finish, dat geldt ook voor renners als Gianluca Pollefliet en Noah Vandenbranden. Wie er de uitslagen van de voorbije weken op naslaat ziet dat ook die jongens behoorlijk goed bezig zijn.”

De Hoge Blekker is de enige noemenswaardige hindernis op het parcours van het Belgisch kampioenschap in Koksijde. Op papier. Want voor Carlo Bomans heeft een wedstrijd die zich afspeelt aan de kust zo zijn eigen wetten. “Zo is de wind doorgaans een factor waar je rekening mee moet houden. En stel dat het regent: dan zou het wel eens kunnen dat je een heel ander wedstrijdverloop krijgt. Dat zou dan wel eens in het voordeel kunnen spelen van renners die het van ontsnappingen moeten hebben. Dan denk ik in eerste instantie aan jongens als Lars Van Ryckeghem, Alec Segaert en Dries De Pooter. Wat ik van Cian Uijtdebroeks verwacht? In principe komt die beter tot zijn recht op een parcours met een hogere lastigheidsgraad. Al weet je op een Belgisch kampioenschap maar nooit. Onder meer omdat er in die categorie de laatste tijd weinig wedstrijden zijn afgewerkt die langer waren dan 80 kilometer. Daar wordt in Koksijde een flinke schep bovenop gedaan. Dus is de kans reëel dat de sterkste renners op die manier automatisch in de spits van de wedstrijd terecht zullen komen.”

Tekst: Guy Vermeiren
Foto’s Marc Van Hecke

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu