• In de voetsporen van Wout, Mathieu en Tom


  24 maart 2022
  #weg

Beker van België U17 bekroont de meest veelzijdige club

Zoek niet naar een individuele winnaar op de erelijst van de Beker van België voor U17. Het is een club die begin oktober die pluim op de hoed mag steken. Een veelzijdige vereniging  bovendien. Want de bekroning valt te beurt aan de club die haar renners het best inzet in wegwedstrijden, koersen op de piste, veldritten én duels op de mountainbike. Tekst en uitleg op de drempel van de eerste wegwedstrijd, de U17-wedstrijd in Boezinge die deel uitmaakt van de waaier van zeven koersen van Gent-Wevelgem.

De vier pistewedstrijden zijn achter de rug. Ook de twee voorziene veldritten zijn al afgewerkt. En de eerste mountainbikewedstrijd mag ook al van de kalender. Volgende zondag is de wegfiets aan de beurt. Die wordt opgepoetst voor de Katjeskoers in Boezinge. Deze wedstrijd maakt sinds 2016 deel uit van de Beker van België U17 en wordt over 6 ronden van 12,8 kilometer afgewerkt, goed voor een totale afstand van 76,8 kilometer.

Avia: accent op opleiding

Na de passages op de piste en het geploeter in het veld staat Avia-Rudyco Cycling Team als eerste in het tussentijdse klassement. De winnaar van vorig jaar lijkt dus flink op weg om opnieuw hoge ogen te gooien in de Beker van België U17. Mooi meegenomen, volgens bestuurslid Luc Rooms. Maar niet veel meer dan dat. “Ik heb een beetje mijn bedenkingen bij een competitieformule voor U17”, klinkt het. “Ik zie dat aspect liever uitgespeeld worden bij de junioren. Want bij de U17 proberen we de klemtoon toch in eerste instantie op opleiding te leggen , niet zozeer op resultaten. Die zijn een bonus, meer niet.”

Toch probeert Avia-Rudyco zijn beste renners op te stellen in de wedstrijden voor de Beker van België U17. Luc Rooms: “Omdat andere teams dat ook doen. En goede resultaten zijn nu eenmaal ook een visitekaartje die iets zeggen over de manier waarop je met je brede rennerskern werkt.”

Niks dan lof trouwens bij Luc Rooms als hij het over het multidisciplinaire karakter van de competitie heeft. “Dat is een logisch verlengstuk van de manier waarop wij in onze club werken. U12, U15, U17: de renners die bij onze club komen krijgen allemaal de kans kennis te maken met wegwielrennen, veldrijden, het werk op de piste én mountainbiken. Dat kost trouwens weinig moeite. Wat dat betreft zijn Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock mooie voorbeelden. Jonge renners kijken op naar renners die succesvol zijn in meerdere disciplines.”

Heist: tuk op prestige

Dieter Clercx houdt zich bij Van Mossel Heist Cycling Team – vorig jaar tweede in het eindklassement – bezig met het uitzetten van de lijnen op sportief vlak. Ook de Kempenaar is gewonnen voor de ‘brede aanpak’ van de Beker van België U17.

“Binnen de club bieden wij de renners een zo breed mogelijke waaier aan. Wie verder wil kijken dan zijn of haar eigen discipline krijgt van ons alle steun. Net daarom is het niet onbelangrijk dat je als club in de Beker van België U17 zo goed mogelijk uit de verf probeert te komen. We moeten daar niet flauw over doen, een goeie prestatie in een clubklassement levert extra prestige op. En omdat wij fiks willen inzetten op de ontwikkeling van jong talent – renners tot en met de juniorencategorie – is het voor ons belangrijk om goed te scoren. Het programma dat we met onze jonge renners afwerken staat dan ook voor een flink stuk in functie van de wedstrijden die de Beker van België ons biedt.”

Onder Ons Parike: graag meer wegwedstrijden

Ook bij Wielerclub Onder Ons Parike staan de wedstrijden van de Beker van België U17 met rood aangestipt in de kalender. Al zijn dat er naar de smaak van bestuurslid Bart Van Nieuwenhove net iets te weinig. “Drie wegwedstrijden plus één ploegentijdrit: dat mocht méér geweest zijn. Zeven of acht stuks, zoals bij de junioren, dat zag ik liever. Al neemt dat niet weg dat dit voor ons belangrijke afspraken zijn. Vorig jaar finishten we als club nog op de derde plaats, en ik zou graag opnieuw een goede positie bekleden – bij de beste vijf, als dat zou kunnen – op het einde van het seizoen. Er zijn behoorlijk wat punten te verdienen tijdens de winterperiode, op de piste en in het veld. En als je als club toevallig renners hebt die minder goed uit de verf komen in die disciplines dan kijk je natuurlijk meteen aan tegen een behoorlijke achterstand. Ach, talenten komen en gaan: dat heb je zelf niet altijd in de hand. Maar we proberen er het beste van te maken.”

RESTERENDE WEDSTRIJDEN

Wegprogramma

27/03 Katjeskoers Boezinge
03/07 Ploegentijdrit Montenaken
10/07 Wapi Classic Frasnes-lez-Anvaing
02/10 GP Glineur

Mountainbike

24/04 Cuesmes
23-24/07 Belgisch kampioenschap MTB

 

Tekst: Guy Vermeiren

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu