• Hopelijk verslaat passie het virus


  17 september 2020
  #weg

Coronacrisis maakte van het organiseren van Belgische kampioenschappen een hels karwei

Vergeet na het lezen van dit artikel niet naar het lijstje onderaan te kijken. Van aspirant tot en met eliterenner, de komende weken krijgen atleten van elke leeftijd de kans een gooi te doen naar een Belgische titel. Als wegrenner, mountainbiker, veldrijder of BMX’er. In door het coronavirus getroebleerde tijden een heuse krachttoer. En voor coördinatrice Nathalie Clauwaert het ultieme bewijs dat de wielersport meer dan ooit springlevend is. “Dit is het resultaat van improvisatievermogen, inzet én een fikse dosis liefde voor de fiets. Met dank aan de lokale besturen, de provinciale afdelingen  en tal van andere vrijwilligers.”

De eerste aanval van het coronavirus maakte dat álle wielerwedstrijden tussen medio maart en eind juni voor de bijl gingen. Ook een aantal geplande Belgische kampioenschappen ontsnapten niet aan dat droeve lot. Die zorgvuldig gelegde puzzel werd in een handomdraai van tafel geveegd. Wat volgde was een telefonische versie van de Ronde van België, want de organisatoren van die kampioenschappen waren verspreid over de beide landsgedeelten.

“Ik nam namens Belgian Cycling al snel contact op met de betrokken organisatoren”, legt Nathalie Clauwaert uit. “Omdat ik snel te weten wilde komen hoe ze reageerden op die afgelasting. Wat spookte er door hun hoofd? Bleven ze ambitieus en wilden ze meteen op zoek naar een andere datum? Of wilden ze de handdoek gooien? Een pasklare oplossing kon ik helemaal in het begin van die algemene lockdown natuurlijk niet meteen geven. Het was ook voor ons wachten tot de Veiligheidsraad het organiseren van sportmanifestaties weer mogelijk maakte om echt over concrete zaken te gaan praten.”

Prettige verrassing

Het was een prettige verrassing dat de overgrote meerderheid van de organisatoren niet bij de pakken wilde blijven zitten. Uiteindelijk haakten drie gemeentebesturen om diverse redenen af. Liedekerke bijvoorbeeld – aanvankelijk organisator van het BK voor aspiranten – moest de handdoek gooien. “Daar schrapte de gemeente in één pennentrek alle publieksevenementen.” Gelukkig werd met Saint-Ghislain al vrij snel een vervanger gevonden. “Belgian Cycling heeft uitstekende contacten met de mensen ginds, omdat daar al eerder een Belgisch kampioenschap plaatsvond. En omdat de provinciale afdeling én het lokale bestuur meteen hun steun verleenden was die klus gelukkig vrij snel geklaard.”

Ook voor Middelkerke, Velzeke, Bouillon en Dessel bleek de organisatie van een Belgisch kampioenschap uiteindelijk onhaalbaar. “Maar ook daar konden we gelukkig rekenen op goeie contacten via de provinciale afdelingen of kwamen we terecht bij organisatoren die de koers erg genegen zijn. Op die manier hielpen uiteindelijk Affligem, Koksijde en La Roche-en-Ardenne ons uit de nood.”

Bleef de kwestie van het zoeken van een nieuwe datum, voor iedereen. Speurwerk naar een vrije plek op een kalender die op nationaal en internationaal vlak volledig was hertimmerd. Tot overmaat van ramp: de eerste versie van het huiswerk belandde in juli in de prullenmand, wegens een tweede algemene opstoot van het coronavirus.

Stunt
Nathalie Clauwaert: “Dus begon het puzzelwerk weer van voor af aan. Dubbel lastig, omdat er niet alleen naar een vrije plek op de wielerkalender gezocht moest worden. De voorgestelde dag moest de gemeenten en steden in kwestie ook goed uitkomen. Dat we dat met zijn allen hebben kunnen realiseren mag je rustig een stunt noemen. Op elk bestuursniveau heeft men momenteel de handen vol met het beperken van de schade die het coronavirus aanricht. Dat er zelfs in die uiterst lastige omstandigheden tussendoor tijd werd vrijgemaakt om het over het organiseren van een wielerwedstrijd te hebben heeft me echt onvoorstelbaar veel plezier gedaan. Ik was echt verrast door de goodwill waarmee Belgian Cycling overal geconfronteerd werd. Ik kreeg overal dezelfde indruk: iedereen heeft gewoon erg veel zin om de draad werd op te pikken.”

Trots is voor later
 Dus is België eind oktober een heel stel nagelnieuwe kampioenen in diverse disciplines rijker. Erg weinig buurlanden die dát nog in dit ‘coronajaar’ voor mekaar kunnen krijgen. “Voorlopig ben ik erg tevreden”, besluit Nathalie Clauwaert. “Alleen het Belgisch kampioenschap mountainbike is nog een vraagteken. Maar ik maak me sterk dat dat in Houffalize zal plaatsvinden, ergens in oktober. Maar trots zou voorlopig ongepast zijn. Dat gevoel spaar voor als het laatste BK van dit jaar is afgewerkt. Want de plannen voor al die kampioenschappen zijn nu voor de derde keer gemaakt, maar de dreiging van een eventuele nieuwe golf aan besmettingen is er nog altijd. Ik kan alleen maar hopen dat de passie het haalt van het virus. Maar dat hebben we zelf niet in de hand. Jammer genoeg.”

Tekst: Guy Vermeiren
Foto: Photonews

 

Kalender

20 september Koksijde Weg Junioren & Dames U17-U19
22 september Anzegem Weg Elite
oktober Houffalize MTB
3 oktober La Roche MTB Marathon
11 oktober Saint-Ghislain Weg/Tijdrijden Aspiranten
11 oktober Affligem Weg Heren U17
17 oktober Lokeren Weg Heren U23 & Elite 2
24-25 oktober Ravels BMX
25 oktober Borlo Weg Tijdrijden Jeugd
29 november Flémalle Veldrijden Aspiranten – Amateurs – Masters
20 december Bredene Strandrace

 

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu