• Een open Belgisch Kampioenschap in Lokeren


  16 oktober 2020
  #weg

Deze zaterdag rijden de Elite 2 en U23 één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen: het Belgisch Kampioenschap in Lokeren. De Elite 2, met uittredend Belgisch Kampioen Jelle Mannaerts, starten om 10 uur ’s ochtends voor een afstand van 144 km, verdeeld over negen ronden van 16 km. De U23 rijden 2 ronden meer dan de Elite 2, ofte een afstand van 176 km om te bepalen wie de opvolger wordt van Florian Vermeersch (Lotto-Soudal U23). “Twee jaar op rij Belgisch Kampioen worden zal niet makkelijk zijn, maar ik zal mijn best doen” aldus Jelle Mannaerts.

Het parcours zal totaal anders zijn dan hetgeen de renners in Habay-la-Neuve voorgeschoteld kregen. In tegenstelling tot vorig jaar is het dit jaar een vlakke omloop, maar “ideaal om koers te maken” volgens de winnaar van de Lotto-Beker van België voor Elite 2 & U23 Wesley Van Dyck (Vetrapo CT). “We zullen een verdiende winnaar krijgen. Diegenen die afwachtend gaan koersen zullen niet worden beloond. Op zich ben ik redelijk blij met het parcours, maar er is geen enkele heuvel waar je het verschil kunt maken. Het is vooral een rondje voor sterke renners die hoge wattages kunnen rijden. Het weer zal weinig invloed hebben omdat ze droog weer voorspellen met weinig wind. De windstoten hadden ons een mooi wedstrijd kunnen geven, maar ik ben zeker dat we spektakel zullen krijgen”.

Jelle Manaerts probeert in Lokeren om zichzelf op te volgen als Belgisch kampioen bij de Elite 2.

De fietsen zullen dansen over de kasseien. Na twee verwaarloosbare secties lijkt de kasseistrook van de Leestraat de ideale plek om een kloof te slaan. “Het is een lange strook van 1,7km. Er is een mogelijkheid om in het gootje te rijden, maar het zal moeilijk zijn om er met heel het peloton door te komen. De plaatsjes op de strook zullen duur zijn. Maar als ik terugdenk aan de keren dat ik Parijs-Roubaix voor beloften heb gereden, dan is dit geen kassei-wedstrijd. Desalniettemin zullen ze hun rol spelen”. Voor de rest zal het peloton een mengeling van smalle en brede banen voorgeschoteld krijgen. “In het eerste deel zijn er enkele technische zones. Vervolgens komen we op de hoofdwegen waar het tempo gevoelig kan worden verhoogd”.

Op basis van de wedstrijden tijdens de afgelopen drie maanden lijkt er niet echt een topfavoriet te zijn. De meeste van de aangekondigde namen (Stijn Siemons, Jochen Deweer, Tom Timmermans, Benjamin Verraes, Gerry Druyts, Niels Vandyck, Jens Vandenbogaerde, Ciske Aneca, Maxime Farazijn, …) willen hun ambities niet uitdrukken. Ze zijn er allemaal over eens dat dit een open Belgisch Kampioenschap zal worden. Zo ook Benjamin Verraes, dubbel Belgisch kampioen Tijdrijden Elite 2, maar nog nooit op het podium van het Belgisch kampioenschap op de weg. “Iedereen zal in het begin gemotiveerd zijn. Het parcours moet mij liggen, maar ik ga geen grote uitspraken doen over mijn ambities. Een verrassing is niet uit te sluiten. Het zal een nerveuze wedstrijd worden”. Wesley Van Dyck denkt in dezelfde richting maar heeft ook een zeer duidelijk scenario van de wedstrijd in zijn hoofd: “Ik durf bijna te zeggen dat er geen massasprint komt. Het parcours leent er zich niet naar. Verder denk ik dat we een sterke kopgroep zullen krijgen. We zullen moeten oppassen dat renners à la Rutger Wouters of Kobe Vanoverschelde niet wegrijden in de finale. Het wordt sowieso een open wedstrijd met veel mogelijkheden.

 

Jordi Meeuws en Arne Marit zijn de favorieten bij de beloften

Een ander beeld bij de U23. “Met het blok van het Lotto-Soudal Development Team is er een grotere kans op controle dan bij de Elite 2. Zeker wanneer ze zich kunnen organiseren wanneer de renners de laatste keer de kasseistrook kunnen opdraaien. Een sprint met een dertigtal renners behoort dan tot de mogelijkheden, maar op een sprint met het voltallig peloton zal het ook hier waarschijnlijk niet uitdraaien”: verzekert Wesley Van Dyck. Op basis van de resultaten gedurende het korte seizoen lijkt Jordi Meeus de man om in de gaten te houden. Maar hij zal alleen Stan Van Tricht hebben om hem te steunen.

Vorig jaar greep Florian Vermeersch de titel bij de U23. Wie volgt hem straks op in Lokeren?

“Op basis van hun carrière bij de U23 en het afgelopen jaar zijn Jordi Meeus en Arne Marit de twee favorieten”, zegt Home Solution-Soenens sportdirecteur Kevin Hulsmans. Een factor waarmee rekening moet worden gehouden is de afstand. “Voor veel renners zal dit een primeur zijn dit seizoen. De door Cycling Vlaanderen georganiseerde trainingswedstrijden duurden niet zo lang. Ik denk dat dat een rol zal spelen en dat we uiteindelijk de beste renners tegen elkaar zullen zien strijden.” Op voorwaarde dat de beslissing al niet bij het begin van de race valt. “Het is een vlak parcours maar paradoxaal genoeg leent het zich niet tot een massasprint. We zullen heel voorzichtig moeten zijn met de kopgroep die in het begin van de wedstrijd zal ontstaan. Daar lijkt het belangrijk om goed vertegenwoordigd te zijn, om te kijken of er een machtsevenwicht is en om te observeren wie van onze rivalen aanwezig is. We zullen intelligent moeten zijn, rijden in functie van de titel maar meteen ook denkend aan het podium, want het is ook belangrijk in de carrière van een renner om op het podium van een Belgisch Kampioenschap te staan.”

U kan de Belgische Kampioenschappen voor U23 & Elite 2 volgen via:

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu