• Yves Lampaert over de voorbereiding op een individuele tijdrit


  14 juni 2021
  #weg

Er ligt eremetaal in de drie kleuren in de trofeeënkast van Yves Lampaert. Vijf stuks, overgehouden aan zes keer deelnemen aan het Belgisch kampioenschap tijdrijden. Geen wonder dus dat de West-Vlaming uiterst gemotiveerd is om het beste van zichzelf te geven in een BK dat zich bovendien voor eigen volk afspeelt. “Remco Evenepoel verslaan wordt geen makkie, maar ik wil het wel proberen.”

Yves Lampaert heeft een mooie voorgeschiedenis met het BK tijdrijden. Hij mocht bij de elite voor het eerst het podium op in 2015 in Mol-Postel. Na Jurgen Van Den Broeck en vóór Jurgen Vandewalle. Eén jaar later, op dezelfde plek, deed alleen Victor Campenaerts beter. De driekleur met bijhorende gouden medaille lag in 2017 op hem te wachten in Ciney. In Anzegem moest ‘Lampi’ de duimen leggen voor Victor Campenaerts en Thomas De Gendt. Middelkerke 2019 was een voorlopig sluitstuk met een derde zilveren medaille, na Wout van Aert maar vóór Remco Evenepoel.

Topvorm op bestelling
Vorige week, in de Baloise Belgium Tour, was alleen Remco Evenepoel sneller dan Yves Lampaert. “En dat wordt in Ingelmunster allicht niet anders”, klinkt het. Al wordt daar meteen de belofte aan gekoppeld dat hij zijn huid duur zal verkopen. “Ik sta eerste reserve bij Deceuninck-Quick.Step wat de Tour betreft. Omdat ik klaar wil zijn als ik onverhoeds toch moet invallen in de selectie voor de Ronde van Frankrijk is de conditie optimaal, momenteel. Dus maak ik meteen ook maar een doel van de beide kampioenschappen die deze week op stapel staan. Ik heb die mooie driekleurige trui al in de kast liggen, omdat ik eerder al de beste was in het tijdrijden én op de weg. En ik kan je verzekeren, dat smaakt naar nóg.”

Yves Lampaert speelt woensdag in Ingelmunster een thuismatch.

Routine in de aanloop
Yves Lampaert trekt zich woensdag om 16u12 op gang voor 37,6 kilometer afzien. Op het moment dat hij zijn startuur kent komt een heus mechanisme op gang. Met een terugdraaiende teller. “Als tijdrijder drijf je voor een flink stuk op routine”, zegt Lampaert. “Veel ruimte voor improvisatie is er niet. Je hebt zo je eigen, vaste gewoontes. Dingen waar jij je goed bij voelt.”

Dat gaat dan onder meer over de timing van ontbijt en middagmaal, het uur waarop met de opwarming wordt begonnen, de duur en de intensiteit van het verblijf op de rollen plus het tijdstip van de verkenning van het parcours. “Dat laatste is de enige factor die je niet helemaal in de hand hebt bij een kampioenschap. In een rittenkoers wordt er maar één wedstrijd tegelijk afgewerkt, in het kampioenschap van woensdag gaan we met drie verschillende categorieën aan de slag.”

Pasta wérkt
Ook al verschilt de aard van de inspanning – ruim drie kwartier aan een stuk diep in het rood gaan – met de prestaties die een renner in een wegrit levert, speciale dingen staan er woensdag niet op het menu. “Pasta werkt voor mij altijd”, klinkt het lachend. Ook het parcours dat hij voor de wielen krijgt speelt geen rol van betekenis in de aanloop. “Proloog, korte of lange tijdrit, vlak of heuvelachtig: het is me om het even. De aanloop naar de start gebeurt op dezelfde manier.”

Victor Campenaerts is bijvoorbeeld een renner die op het fanatieke af vasthoudt aan een rigoureus schema, een tijdsverloop dat bijna tot op de minuut vooraf wordt uitgetekend. Ook al houdt Lampaert van een beetje structuur vooraf, zijn beleving staat een tikje meer in het teken van ontspanning. “Zo relaxed mogelijk aan de start komen, vooral dat is belangrijk.”

In 2019 wist Yves Lampaert Remco Evenepoel af te houden. “Remco Evenepoel deze keer verslaan wordt geen makkie, maar ik wil het wel proberen.” klinkt de West-Vlaming strijdvaardig.

Tekst: Guy Vermeiren
Foto’s: Photonews

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu