• Wind wordt bondgenoot


    23 maart 2022
    #weg

Nooit meer verrast door waaiervorming met app ‘My Race Wind’

Waaiers… Bestaat er iets mooiers in de wielersport? De wind breekt het peloton in stukken, kleine klimmers roepen op hun moeder, zeven renners proberen diagonaal te gaan fietsen op een weg die maar breed genoeg is voor zes stuks… Koersen in de puurste vorm, een discipline waarin lef, doorzicht en behendigheid beloond worden met een plekje tussen de ‘happy few’, de eerste waaier. Wie niet (mee) weg is, is gezien. Simpel, wreed en eerlijk tegelijk. Als de renners van het Belgian Cycling Team zich straks niét laten verrassen als de boel aan flarden gaat zal dat onder meer te maken hebben met ‘My Race Wind’, een waaier-app die door het Belgisch bedrijf IMDC ontwikkeld werd.

Wordt er van A naar B gefietst in een quasi rechte lijn over voornamelijk vlakke wegen die het peloton door grotendeels onbebouwd gebied voeren en staat de wind in de zij of schuin van achter? Dan kan het spel op de wagen. De nervositeit in het peloton neemt hand over hand toe, parallel met het tempo van de groep. Tot de snelheidsmeter in de rode zone terechtkomt, een beperkt aantal renners een beschutte plek heeft gevonden en de boel onherroepelijk in stukken breekt. Dan wordt er met minuten gegoocheld alsof het niks is. Je wil ze de kost niet geven, de renners die een kruis konden maken over hun ambities op ritwinst of eindklassement omdat ze verrast waren door de wind die listig in een hinderlaag ging liggen.

Net daarom is informatie van het allergrootste belang. Ploegleiders willen hun renners zo nauwkeurig mogelijk inlichten over de plekken waar het gevaar op de loer ligt. Om zélf de boel aan flarden te rijden, of gewoon om simpelweg ‘mee’ te zijn als de beslissing valt.

Dus kan het belang van een gespecialiseerde waaier app als ‘My Race Wind’ moeilijk overschat worden. Het bedrijf IMDC – een firma die wind en water als core-business heeft – ontwikkelde deze applicatie, een ‘tool’ die toelaat het traject met een onvoorstelbare fijnmazigheid te ontleden. De tool deelt het parcours op in segmenten van 200 meter. Op elk segment wordt de windsnelheid, windhoek, openheid en hellingsgraad geanalyseerd en door een slim algoritme omgezet in een waaier risico score. De waaier risico score wordt vervolgens omgezet naar een kleurcode gaande van onschuldig groen over geel en oranje tot alarmfase rood. Het resultaat is een kleurenkaart die een ruimtelijk inzicht geeft waar de waaierhinderlagen zich bevinden op het parcours.

Kaart met windrichting en gekleurde lijn

In ‘My Race Wind’ wordt het parcours opgedeeld in segmenten van 200m die, naargelang de windsnelheid, windhoek, openheid en hellingsgraad, een waaier risico score krijgen. De waaier risico score wordt vervolgens omgezet naar een kleurcode gaande van onschuldig groen over geel en oranje tot alarmfase rood.

‘My Race Wind’ kan overal in Europa gebruikt worden. Eenmaal de GPX-file van het parcours is opgeladen in de tool is het ‘rittenkaartje’ snel klaar. De app toont steeds de resultaten van de meest recente windvoorspellingen. Via een tijdsbalk kan de situatie uur per uur opgevolgd worden. Vier keer per dag komen nieuwe windvoorspellingen ter beschikking en vindt automatisch een herberekening plaats. De app is trouwens niet alleen uiterst handig om waaiervorming te voorspellen. Ook bij kop- en rugwind wordt alles keurig vooraf berekend en via kleurtjes aangeduid. Handig voor wie zich aan een tijdrit of een lange ontsnapping wil wagen…

De renners van het Belgian Cycling Team gebruiken ‘My Race Wind’ straks onder andere in Gent-Wevelgem, een wedstrijd waarin de wind – onder meer door passages in de beruchte Moeren – wel eens vaker een hoofdrol speelt. Frederik Broché is alvast benieuwd naar het resultaat. “Het is een veelbelovend systeem, ontwikkeld door een bedrijf dat op een erg innovatieve manier werkt”, zegt de technisch directeur van Belgian Cycling. “Op tactisch vlak kan deze tool voor ons een echte meerwaarde betekenen. Je probeert als sportieve leiding zo weinig mogelijk over te laten aan het toeval. Dus is dit weer een nieuwe stap in de manier waarop je renners op tactisch vlak kan begeleiden.”

Recent

  • #piste

    Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

    17 juni 2022
    "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
  • #weg

    Voor elk wat wils

    12 mei 2022
    Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
  • #weg

    Voer voor sportieve duizendpoten

    05 mei 2022
    Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu