• U23 Road Series voert het beloftenpeloton door België en Nederland


  18 maart 2022
  #weg

Wie volgt Arnaud De Lie op?

Wat ze in het voetbal maar niet van de grond krijgen is in het wielrennen al een hele poos ingeburgerd: een competitie die plaatsvindt op Belgische én Nederlandse bodem. De eerste manche van de U23 Road Series wordt op zaterdag 26 maart op gang geschoten in Zeeuws-Vlaanderen, de plek waar de Wim Hendriks Trofee plaatsvindt. Bijna zes maanden later, in het Waalse Honnelles, zal duidelijk worden wie Arnaud De Lie opvolgt als winnaar van dit prestigieuze beloftenklassement.

Twaalf teams aan Belgische kant worden geflankeerd door evenveel Nederlandse ploegen. Een peloton van maximaal 150 renners dat aantreedt in wedstrijden die de grens van de 170 kilometer niet mogen overschrijden. Er wordt de komende maanden gesprint, over kasseien gedokkerd, in waaiers gereden én geklommen. De man die zich straks tot winnaar van de U23 Road Series kroont mag dan ook terecht een allrounder genoemd worden.

Luca De Meester moet achtervolgen

Geen wonder dus dat een renner als Luca de Meester reikhalzend uitkijkt naar wat de negen geprogrammeerde wedstrijden de komende maanden voor hem in petto hebben. De renner die vorig jaar nog de GP Tombroek won heeft zijn zinnen gezet op het eindklassement. Ook al begint het straks voor hem met een noodgedwongen DNS (Did Not Start). “Ik ben met de nationale ploeg aan de slag in Gent-Wevelgem”, klinkt het. “Dat geniet vanzelfsprekend de voorkeur. Een selectie van Belgian Cycling leg je niet zomaar naast je neer. Maar de U23 Road Series bieden me nadien nog gelegenheid genoeg om die opgelopen achterstand goed te maken. Vorig jaar kon ik slechts aantreden in twee manches en ik eindigde nog achtste in het klassement.”

Luca De Meester beschouwt de U23 Road Series als een springplank richting profcarrière. “Als ik merk hoeveel publiciteit die winst in de GP Tombroek me heeft opgeleverd… Dat zegt genoeg over de intrinsieke waarde van de U23 Road Series.” Al beseft de renner van EFC-L&R-AGS best dat het straks een lastig karwei wordt. “Omdat ik omringd ben door voornamelijk jonge renners”, laat de laatstejaars belofte weten. “Als ik in de finale één of twee renners méér in steun zou hebben zou het makkelijker optornen zijn tegen die zoveel grotere blokken als Elevate, Lotto-Soudal of Minerva. Maar, aan de andere kant, als ik wil bewijzen dat ik klaar ben voor een overstap naar de profrangen dan zal ik toch zélf wat moeten gaan bewijzen.”

Lotto-Soudal hofleverancier

Met Florian Vermeersch en Arnaud De Lie als laatste twee eindwinnaars is Lotto-Soudal recent zo’n beetje de ‘hofleverancier’ geweest van de U23 Road Series. Dus is het nogal logisch dat manager Kurt Van De Wouwer uitkijkt naar alweer een nieuwe editie van het beloftenklassement. “Vooraf voorspellingen maken is moeilijk”, zegt de Kempenaar. “Vooral omdat het voor ons even zoeken is naar een evenwicht tussen de U23 Road Series en een aantal verplichtingen in het buitenland. Vraag me dus niet om een specifieke kopman naar voren te schuiven. Halfweg de competitie zullen we een tussenstand van zaken opmaken. Dan pas zal duidelijk worden wie het klassement kan viseren. En dan kunnen we onze selecties in die zin aanpassen, indien nodig. Want we willen het echt goed doen, de komende maanden op Belgische en Nederlandse bodem. Dat zijn we aan onze stand verplicht. Dat geldt ook voor het ploegenklassement. Als ik bekijk wie er aan de start verschijnt dan is het ook behoorlijk prestigieus als je kan afsluiten als beste team.”

Zoeken naar balans

Ook voor Kevin Hulsmans is het zoeken naar een balans tussen deelnemen aan de U23 Road Series en kiezen voor een meer internationaal getint programma. “We zijn nu een continentale ploeg geworden”, laat de sportieve leider van Elevate p/b Home Solution-Soenens weten. “Dat houdt in dat je makkelijker startrecht krijgt in grotere wedstrijden. En dat leidt op bepaalde momenten onvermijdelijk tot het maken van keuzes. Bij ons start iedereen straks in de Wim Hendriks Trofee op voet van gelijkheid. Ik ga niet met specifieke kopmannen werken met het oog op de U23 Road Series. Naarmate de weken en de maanden vorderen zal automatisch wel duidelijk worden wie een doel kan maken van dit klassement. Zit er voor bepaalde renners eventueel muziek in, dan kunnen we schrappen in het buitenlandse aanbod. Maar zo ver is het nog niet. We hebben er in elk geval veel zin in, want de U23 Road Series zijn en blijven een mooi project.”

Sterk in de breedte

Zo denken ze er ook bij Minerva over. Want ploegleider Preben Van Hecke verwacht niets minder dan een hoofdrol van zijn renners. “Onze ploeg is opgedeeld in twee groepen: zes eliterenners worden geflankeerd door tien beloften. Wel, ze hebben allemaal een fantastische voorbereiding achter de rug. Er zijn beloften die mochten starten in de Challenge Mallorca, anderen hebben dan weer gekoerst in wedstrijden als de GP Monseré of Le Samyn… Akkoord, dat zijn koersen die het petje van de doorsnee-belofte te boven gaan, maar ik hoop en verwacht dat ze daar wel de hardheid hebben gekweekt om er tussen hun leeftijdsgenoten vól tegenaan te gaan. Of ik iemand specifiek zal aanduiden als kopman in de U23 Road Series? Nee. Als je mij de keuze laat heb ik liever dat ze allemáál goed voor de dag komen. Om een eindklassement te winnen heb je altijd een beetje geluk nodig. Maar als je met veel renners bovenaan in de rangschikking staat dwing je dat voor een stukje zelf af.”

Kalender U23 Road Series

26/03 Wim Hendriks Trofee (NED)
06-08/05 Internationaal Beloftenweekend – Terneuzen/Philippine (NED)
26/05 Regiobank Kersenronde – Mierlo (NED)
29/05 GP Color Code Bassenge (BEL)
02/07 Omloop Het Nieuwsblad (BEL)
09/07 Omloop der Zevenheuvelen (NED)
07/08 Hel van Voerendaal (NED)
04/09 GP Albert Fauville – Fleurus (BEL)
10/09 Angreau-Honnelles (BEL)

Belgian Cycling voorziet via DirectVelo een liveticker om de vier U23 Road Series wedstrijden in België te kunnen volgen. Klik hier.

Meer informatie over de U23 Road Series vind je op onze website.

Tekst: Guy Vermeiren

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu