• Supporter thuis voor de buis


  26 februari 2021
  #Nieuws

Beste wielerliefhebbers,

Net als twaalf maanden geleden maken we ons met zijn allen op voor de start van alweer een nieuw wielerseizoen. Toen al pakten zich donkere wolken samen boven onze maatschappij. De Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, de GP Samyn en de GP Monseré vonden nog wel plaats, maar na afloop van die laatste wedstrijd viel alle wielerbedrijvigheid stil. In alle geledingen van de maatschappij ging de volle aandacht naar de bestrijding van een pandemie die de hele wereld nog steeds in zijn greep houdt. Topsport was even van secundair belang.

Noodgedwongen leerden we leven met het virus. Pas in de zomer van 2020 werd organiseren onder strikte voorwaarden weer mogelijk. Eerst met ‘oefenwedstrijden’ voor jeugdrenners, vanaf augustus met wedstrijden die op de internationale kalender stonden geprogrammeerd. Het was weer koers, en daar waren we met zijn allen héél blij om. Dat bleek uit de solidariteit die organisatoren, ploegen en renners aan de dag legden. Dank zij de samenwerking van alle partijen kwam een ‘noodkalender’ tot stand, een hartverwarmend initiatief in tijden van crisis.

In een wereld die rond bubbels draaide kwam de wielrennerij terecht onder een glazen stolp. Wedstrijden organiseren kón, maar daar waren strenge restricties aan verbonden. Plots moesten organisatoren aan een boel extra voorwaarden voldoen, om de gezondheid van deelnemers en medewerkers te beschermen. Covid-testen werden plots het ordewoord in het ‘nieuwe wielrennen’, en als ik terugkijk op wat we allemaal tussen juli en eind oktober van vorig jaar in deze moeilijke omstandigheden voor mekaar brachten kan ik alleen maar trots en dankbaar zijn.

De wielerwereld bewees dat het veilig kón. Dank zij, onder meer, de medewerking van het grote publiek. Aan de start, aan de finish, onderweg: aan de fans werd gevraagd weg te blijven. Om het risico op besmettingen zo laag mogelijk te houden moest de koersliefhebber de wedstrijd thuis volgen, op televisie of gekluisterd aan de radio. Dat was een cruciale voorwaarde voor het verdere verloop van het wielerseizoen. Dat die dwingende boodschap massaal werd opgevolgd bewees eens te meer hoe na de wielersport de Belgische supporters aan het hart ligt. Nergens was sprake van de zinderende sfeer die de wielerwedstrijden in ons land ook internationaal op de kaart heeft gezet. En voor één keer was dat absoluut niet erg.

Belgian Cycling voorzitter Tom Van Damme: “De wielerwereld heeft vorig jaar duidelijk gemaakt dat het wielerwedstrijden op een veilige manier kan organiseren”.

Dit weekend maakt het internationale peloton opnieuw zijn opwachting in ons land. En jammer genoeg koersen de renners straks voorlopig opnieuw zonder wielergek publiek aan de kant van de weg. Voor een laatste keer, hopen we met zijn allen. Dat de renners straks op onze wegen weer aangemoedigd kunnen worden door hagen van toeschouwers, hopelijk komt die dag er snel aan. Maar in afwachting wordt het nog heel even tanden bijten.

Organisatoren en regelgevende instanties doen opnieuw enorme inspanningen om een zo veilig mogelijk verloop van de wedstrijden te waarborgen. We vragen jullie dus opnieuw waardering op te brengen voor alle moeite die getroost wordt om de wielerliefhebber toch zijn of haar lievelingssport te presenteren. Hoe jammer het ook is, blijf thuis als er op Belgische wegen gekoerst wordt. Schreeuw je keel schor voor televisie, en tel de dagen af tot je weer langs de kant van de weg mag gaan staan. Draag ook jullie steentje bij om de onmiddellijke toekomst van deze mooie sport te vrijwaren.

De eliterenners happen straks gretig in het nieuwe seizoen. Die kans is jammer genoeg nog niet weggelegd voor de jeugdrenners, de kampioenen van morgen. Dat is een enorme bezorgdheid voor Belgian Cycling en haar vleugels. Organisatoren, clubs en renners blijven voorlopig nog noodgedwongen op hun honger zitten. En dat weegt zwaar, héél zwaar. Wij wachten, samen met hen, vol ongeduld op betere tijden. En van onze kant zullen we er alles aan doen om een volwaardige kalender op poten te zetten. Met een verlenging van het seizoen, indien nodig.

Veel kijkplezier, de komende weken en maanden. En vergeet vooral niet om voor en na de wedstrijden die op televisie worden uitgezonden zelf eens te gaan fietsen. Geen betere manier om je kopzorgen even aan de kant te zetten.

Tom Van Damme
Voorzitter

Recent

 • #Nieuws

  Nathalie Clauwaert pleit voor transparante toekomst

  30 september 2021
  Op 1 oktober wordt Nathalie Clauwaert de nieuwe Algemeen Directeur van Belgian Cycling. De Oost-Vlaamse werd unaniem verkozen door het...
 • #weg

  Belgian Cycling promoot gendergelijkheid

  20 september 2021
  Een ploeg met reële medaillekansen in de mixed team relay, een filmpje met ‘ambassadeurs’ Victor Campenaerts en Jolien D’hoore, een...
 • #weg

  Welke Belgen komen wanneer aan de start tijdens het WK?

  18 september 2021
  Vanaf zondag 19 september komt de koers thuis in België. Ontdek hier welke Belgen wanneer aan de start komen tijdens...
Menu