• “Niemand heeft excuses”


  04 augustus 2020
  #Nieuws

Bondscoach Filip Meirhaeghe verwacht veel van zijn renners in eerste internationale competitie

Eindelijk wordt er weer gekoerst. Ook bij de mountainbikers is de zucht van opluchting collectief. Op Jens Schuermans – geblesseerd – na staan ’s lands beste atleten dit weekend aan de start van een wedstrijd in Alpe d’Huez. Ook voor bondscoach Filip Meirhaeghe heeft het wachten lang genoeg geduurd. “Niemand heeft excuses. Iedereen is tóp. Ik ben benieuwd tot wat dat leidt, straks.”

Zes junioren, eliterenner Githa Michiels en voormalig Europees juniorenkampioen Lukas Malezsewski (U23) dragen straks de trui van Belgian Cycling, op de flanken van de beroemde col uit de Tour. Renners als Kevin Panhuyzen, Pierre de Froidmont, Emeline Detilleux en Clément Horny gaan aan de slag in het shirt van hun merkenploeg. Alleen de van een knieoperatie herstellende Jens Schuermans ontbreekt. “Hem heb ik gezegd dat hij zijn tijd moet nemen om volledig te herstellen van die ingreep”, zegt Filip Meirhaeghe. “Jens is momenteel nog niet aan fietsen toe, dus heeft het weinig zin om zich te gaan forceren in het vage vooruitzicht om toch nog te kunnen koersen in wat nog van dit seizoen rest.”

Morgen is toekomst, vandaag telt

En dat is, qua grote afspraken, niet gek veel. Na het schrappen van drie Wereldbekermanches blijven er in 2020 nog slechts twee van die wedstrijden over. Tel daar nog een wereldkampioenschap en een Europese titelstrijd bij en de vingers van één hand volstaan wat internationale graadmeters betreft. Net daarom verwacht Filip Meirhaeghe dat zijn renners er al van bij de eerste wedstrijd meteen vól voor willen gaan.
“Omdat je in deze onzekere tijden niet weet wat morgen brengt moet je zorgen dat je vandaag al probeert te oogsten”, zegt de bondscoach. “Iedereen heeft tijd genoeg gehad om zich in de voorbije competitieloze maanden toe te leggen op training. En de testresultaten wezen alvast uit dat dat huiswerk keurig werd gedaan. Noodgedwongen moest ik me dus voornamelijk op dat cijferwerk baseren om een juniorenselectie bij mekaar te krijgen. Dat is nog een reden waarom ik echt uitkijk naar die eerste wedstrijd in Frankrijk. Omdat ik dan eindelijk kan zien wat mijn renners in competitie waard zijn. Dat zal me wat meer zekerheid geven met het oog op komende selecties.”

Malezsewski krijgt tijd

Lukas Malezsewski verschijnt in Frankrijk aan de start in zijn eerste échte beloftenwedstrijd. De Europese kampioen van de junioren van vorig jaar legt de lat voor zichzelf meteen hoog. Filip Meirhaeghe waarschuwt: “Er is niks mis met ambitie, maar Lukas is iets te streng voor zichzelf, wat mij betreft. Wij geven hem tijd om de overstap te maken, nu is het aan hem om zichzelf wat krediet te geven. In Griekenland en Turkije nam hij in februari en maart al deel aan rittenwedstrijden tussen de eliterenners. Hij deed het daar lang niet onaardig, ook en vooral omdat hij pas kwam kijken als belofterenner. Dat hij op de slotdag na een reeks lange etappes op zijn adem trapte was voor mij niet meer dan normaal, maar hij had het er zelf lastig mee. Malezsewski is net terug van een hoogtestage in Livigno. En hem kennende verwacht hij meteen veel van die wedstrijd in Alpe d’Huez. Ik kan alleen maar hopen dat hij er rekening mee houdt dat hij straks zal uitkomen tegen jongens die vijf jaar ouder kunnen zijn. Makkelijk is dat niet voor een jongen die bij de junioren ook op internationaal vlak continu mee in strijd was voor winst. Dus dat zal wat aanpassing vergen.”

Michiels mikt op Tokio

De enige eliterenner die op Alpe d’Huez deel uitmaakt van de nationale ploeg is Githa Michiels, de ‘leading lady’ van het mountainbiken in België. Of er van haar in 2020 veel kan en mag verwacht worden? De bondscoach houdt een slag om de arm.
“Ik heb met haar al een aantal gesprekken achter de rug. Githa is iemand die structuur nodig heeft, een concreet doel waar ze naartoe kan werken. En in een seizoen waarin het coronavirus de rode draad vormt heeft ze het niet makkelijk. Ik heb met haar afgesproken dat ze volledig focust op de Olympische Spelen van volgend jaar. Laat ze in afwachting mooie dingen zien: des te beter. Maar een hoofddoel is dat niet.”

Onderlinge concurrentie bij de mannen

Dat Githa Michiels straks de Belgische kleuren verdedigt op de Olympische Spelen is een vaststaand feit. Bij de mannen ligt Jens Schuermans in poleposition. Maar ook Kevin Panhuyzen en – in mindere mate – Pierre de Froidmont zijn niet geheel kansloos wat de trip naar Tokio betreft. De selectie wordt gemaakt op basis van de behaalde resultaten in vijf topwedstrijden.
“Daarin scoort Schuermans voorlopig het best”, laat Filip Meirhaeghe weten. “Maar omdat Jens voorlopig niet kan koersen is het in eerste instantie aan Panhuyzen om te presteren in de Wereldbekermanches en de kampioenschappen die de komende tijd nog op stapel staan. Wat de Froidmont betreft: die heeft vorig jaar weinig laten zien qua resultaten. Pierre is op dit moment uitstekend op dreef, maar de inhaalbeweging die hij moet maken is zoveel groter. Nu, ze mogen me allebei in positieve zin verrassen op Alpe d’Huez. Hoe groter de onderlinge concurrentie, hoe beter renners mekaar maken.”

Tekst: Guy Vermeiren
Foto’s: Photo News, Facepeeters

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu