• Naar Tokio met BMX-ster Elke Vanhoof


  28 juli 2021
  #Nieuws

Kleine fiets, grote dame! Richting Tokio met BMX-ster Elke Vanhoof

Onze renners zijn op de Olympische Spelen in Tokio niet enkel op de weg of de piste actief. Neen, ook offroad komen er enkele Belgen in actie. Zo ook BMX-ster Elke Vanhoof. De Kempense is ongetwijfeld één van de weinige atleten voor wie een jaar uitstel als geroepen kwam.

Elke, hoe blij was je toen je hoorde dat de Olympische Spelen een jaar werden uitgesteld?
Elke: “Laat het duidelijk zijn dat ik corona heel erg vind, maar voor mij kwam dit wel goed uit. Geluk bij een ongeluk. Anders waren de Spelen niet haalbaar geweest.”

Je haalt het zelf al aan, Tokio 2020 zou normaal onhaalbaar zijn geweest. De aanloop naar de Spelen verliep niet echt van een leien dakje. Wat liep er fout?
“In 2019 kwam ik in Verona (Italië) hard ten val. Tegen beter weten in ging ik door, luisterde niet naar m’n lichaam en zette te laat verdere stappen. Bleek dat ik een zware hersenschudding en whiplash had. Herstel daarvan is voor iedereen anders, bij mij duurde dat bijvoorbeeld twee jaar. Twee lange, zware jaren, waarin ik moe en gestrest was en alle prikkels, zoals licht en geluid, dubbel zo hard binnenkwamen.
Van trainen was in het begin geen sprake, wel ging ik heel specifiek aan de slag met voeding en meditatie. Ik zocht voeding en supplementen die goed zijn voor je hersenen, zoals meer vetten, Omega 3. Ook vandaag let ik nog steeds op wat ik eet. Mediteren doe ik nu iets minder, al zou het niet slecht zijn om dat op regelmatige basis te doen om tot rust te komen. Wekelijks ga ik nog wel langs bij de kinesist voor m’n nek, want de whiplash is nog steeds niet vergeten.”

Wanneer kon je weer volop focussen op training?
“Sinds december zit ik eindelijk weer regelmatig op de BMX. Plots vloog ik weer de wereld rond om zoveel mogelijk punten te sprokkelen. Op dat moment gold namelijk de individuele UCI-ranking als selectiecriterium voor de Spelen. Ik kon me uiteindelijk plaatsen tijdens de Wereldbeker in Bogota. Het gaf me nadien de ruimte om minder te reizen en gerichter naar Tokio toe te werken.”

Je trok naar het Colombiaanse Bogota met bondscoach Chris Jacobs op zoek naar die Olympische kwalificatie. Hoe ervaar je de samenwerking met de bondscoach?
“We kennen elkaar al lang. Chris is erg gemotiveerd en betrokken. Hij heeft het beste met ons voor en wil alles goed regelen.”

Elke Vanhoof tijdens de officiële training van de Olympische Spelen in Tokio.

Auto-sprints

Hoe ziet een trainingsweek van een top BMX-er er doorgaans uit?
“Het is een mix van krachttraining, core training en fietstrainingen. Op de fiets zijn dat specifieke BMX-trainingen, maar evengoed pittige sprinttrainingen. De brug af, de brug op, vlak of zelfs auto-sprints.”

Auto-sprints? Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
“Wel, je hangt met hoge snelheid aan de auto, laat los en sprint er voorbij.”

In Rio werd je zesde, dan droom je daarna ongetwijfeld van meer… Wat is een realistisch doel na het blessureleed van de afgelopen jaren?
“Realistisch gezien moet ik inderdaad m’n doelen bijstellen. Toch moet je altijd aan de start staan met het idee dat je kan winnen. Ik mik op de finale en hoop dat de afgelopen trainingsblokken me hierbij helpen. De ervaring van Rio en andere grote wedstrijden draag ik mee. Ik leg mezelf veel druk op, maar eigenlijk zou ik al blij moeten zijn dat ik erbij ben. Dat ik überhaupt weer op de fiets zit.”

Elke, naast topsporter ben je ook de bezieler van Project91. Licht eens even toe wat dat precies is?
“Doel van Project91 is onze jeugd de juiste technieken aanleren. Toen ik in 2012 startte met dit initiatief, misten we dat nog in België. Nu zijn er steeds meer initiatieven voor de jeugd. Wij moesten op zoek gaan in Nederland. BMX is ongelooflijk populair geworden, het aantal leden is flink toegenomen.”

 • 5 TIPS voor beginnende BMX-ers:
  • Je hebt geen dure fiets nodig om te starten
  • Plezier is de basis
  • Professionele schema’s zijn op jonge leeftijd niet nodig
  • Speels de juiste techniek aanleren is belangrijker
  • Structuur is een must

Elke Vanhoof: “Wij waren vroeger met twee meisjes en moesten koersen bij de jongens. Nu kunnen die meisjes zelfs onderling reeksen rijden. We hebben echt goede kids en jeugd.”

Merk je dat ook bij de meisjes?
“Jazeker! Wij waren vroeger met twee meisjes en moesten koersen bij de jongens. Nu kunnen die meisjes zelfs onderling reeksen rijden. We hebben echt goede kids en jeugd. BMX is zo’n mooie sport om te doen, maar ook zeker om naar te kijken. Journalisten zouden hier mee hun schouders moeten onderzetten. Media-aandacht betekent sponsoring en zo kan je de jeugd op de BMX houden. We hinken achterop in België wat die aandacht betreft.”

“BMX is een goede discipline om mee te starten en verder op te bouwen als je ambitie hebt in gelijk welke tak van de wielersport.” – Elke Vanhoof

En wat kunnen we daaraan doen jouw inziens?
“Het België-gevoel aanscherpen, meer publiciteit geven aan de Belgische rijders. Denk maar aan de miniatuur poppetjes die ooit in Nederland werden gemaakt van de BMX-rijders. Maar er is meer dan pers alleen.”

De Kempense atlete denkt nog niet aan stoppen na Tokio: “Ik wil zeker doorgaan tot Parijs. Het gaat goed, ik rijd weer persoonlijke besttijden.” En, met de Olympische kwalificatie werd meteen ook haar topsportcontract bij Defensie verlengd. Reden genoeg om volle gas door te gaan.

Elke Vanhoof is op 17 juli afgereisd naar Tokio, waar op 29 en 30 juli de BMX Racing wedstrijden worden gereden.

Tekst: Inge Roggeman
Foto’s: Photo News, Marc Van Hecke

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu