• Met vertrouwen naar het WK


  13 september 2021
  #weg

De eindbalans na het Europees Kampioenschap wielrennen op de weg in Trento, Italië, oogt fraai. 5 medailles, waaronder 2 gouden. We brachten de bondscoaches voor onze camera en vroegen hen hoe zij terugblikken op het EK en met welk gevoel ze vooruitkijken naar het WK dat zondag van start gaat.

Carlo Bomans, bondscoach heren junioren

De bondscoach van de heren junioren kijkt tevreden terug naar het EK: “Zeker wat betreft de tijdrit. Eén en twee, dat is natuurlijk fantastisch. Vandaag werd de wegrit gereden, met Vlad Van Mechelen die nog 4de wordt. Drie man kon voorop blijven, dus dat is jammer. Maar als eerstejaars junior is dat zeker en vast niet slecht.”

“Ik heb Cian Uijtdebroeks nog niet gehoord, maar ik vermoed dat het parcours voor hem niet selectief genoeg was. We hebben geprobeerd om de wedstrijd zo hard mogelijk te maken, maar als Cian op de trappers loopt, springt er meteen 20 man op zijn wiel. Op het laatst loopt hij op een counter. Het valt even stil en die drie jongens zijn weg.”

“Zowel wat betreft de tijdrit als de wegrit geeft dit moed voor het WK in eigen land. Het is een heel ander parcours, heel technisch. En de weersomstandigheden in Vlaanderen kunnen ook een rol spelen. Dat is nog een beetje afwachten”, besluit Carlo Bomans.

Ludwig Willems, bondscoach dames

“In de tijdrit bij de dames elite leverden Ann-Sophie Duyck, een gevestigde waarde in onze selectie, en Sara Van de Vel, die pas sinds twee jaar aan het koersen is, een degelijke prestatie af”, zegt Ludwig Willems. “Ze worden respectievelijk 13de en 9de. Vooral voor Sara was dat een mooie opsteker na enkele moeilijke maanden. Daarmee verdient ze ook haar selectie voor het WK Tijdrijden.”

“In de wegrit hebben alle elite dames gedaan wat ze konden. De deur stond meteen open, het was echt een slagveld. Na twee ronden lag de helft van het deelnemersveld al uit koers. Ik onthoud vooral de prestatie van Julie Van de Velde. Ze staat opnieuw op het niveau van anderhalf jaar geleden en daar ben ik blij om. Lotte Kopecky heeft alles gedaan wat ze kon, maar wanneer de tien beste rensters bergop wegreden moest ze passen. Daar moeten we eerlijk in zijn, maar naar mijn mening is ze binnen twee weken de topfavoriete op het WK.”

Ludwig Willems bespreekt in onderstaand interview verder ook de prestaties van de dames junioren en U23.

Sven Vanthourenhout, bondscoach heren U23 en elite

“We hebben een fantastische week gekend waarin de jeugd heel veel heeft aangestoken en we hebben die lijn kunnen doortrekken”, vertelt een zichtbaar trotse bondscoach. “Vooral met Thibau Nys die goud pakt. Dat is natuurlijk fantastisch, voor velen een verrassing. Voor ons ook heel leuk dat hij dat kon waarmaken. Ook Lennert Van Eetvelt verdient een pluim van de bondscoach: “Lennert is voor ons de man van het EK bij de beloften.”

“Met Remco hebben we het maximale eruit gehaald. Ik heb een fantastisch team gezien en met de federatie hebben we echt goed ondersteunend werk geleverd. De resultaten mochten er zijn. We nemen drie medailles bij de beloften en de profs, dat is dus fantastisch.”

“Dit geeft veel vertrouwen voor het WK. Vooral ook omdat we voelen dat de werking oké is. Iedereen staat scherp. Als je dan met dit resultaat naar het WK kan gaan geeft dat enorm veel vertrouwen, zowel voor de jongens die het op de fiets moeten doen als de mensen die langs de kant staan. Dit geeft ons een boost”, besluit de bondscoach.

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu