• Frederik Broché over de Spelen : “De conditie onderhouden in afwachting van nieuws”


  25 april 2020
  #weg

De gevolgen van covid-19 in de voorbereiding van het nationale team op de Olympische Spelen

De verspreiding van de pandemie van 2019 heeft geresulteerd in een totaal uitstel van nationale en internationale wielerwedstrijden en dit tot ten minste eind april. Onzekerheid begint te heersen rond de Olympische Spelen in Tokio, die eind juli zullen beginnen. De voorbereiding van onze atleten wordt in ieder geval nu al beïnvloed. Tijd om een stand van zaken op te nemen met de technisch directeur van Belgian Cycling Frederik Broché.

Wat zijn de directe gevolgen van deze annuleringen voor de kwalificatie van onze renners voor de Olympische Spelen?
Frederik Broché: De meeste van onze plaatsen waren al verzekerd. Bij mountainbiken was het bijna klaar. De 21 eerste landen kwalificeren zich, we waren 13e bij de mannen en 14e bij de vrouwen toen de UCI de ranglijst bevroor van 3 maart tot 31 mei. In BMX is het problematischer omdat we moeite hadden om een kaartje van de dames te pakken met Elke Vanhoof. De rondes van de UEC BMX European Cup in Manchester en Papendal worden afgelast. Ook het Wereldkampioenschap in Houston is uitgesteld. Dit had een kans kunnen zijn, aangezien de UCI vroeg dat de twee beste landen die nog niet gekwalificeerd waren, zich nog konden hopen te kwalificeren. Maar nu zal die test niet meteen plaatsvinden. Er zijn nog twee finaleronden van het WK medio mei, maar ik heb er grote twijfels over. We zijn momenteel totaal in het ongewisse. Het Internationaal Olympisch Comité zal beslissingen moeten nemen.

Ten slotte is de baan de minst getroffen discipline, omdat de quota bepaald werden na het Wereldkampioenschap in Berlijn, zo weten de atleten min of meer weten wat ze kunnen verwachten.
Ja, en er was de komende maanden geen grote competitie. Het Test-Event in Tokio zal niet doorgaan. Maar afgelopen augustus hadden we al deelgenomen aan een dergelijk evenement. Dit werd goed bekeken. De pistiers kunnen hierdoor blijven trainen. De blokken op de weg worden vervangen door individuele aandrijvingen buiten of op de rollen. Track sessies staan nog niet op de agenda, maar voorlopig is er geen groot probleem.

“Voor de keuze van de tweede tijdrijder hebben we afgesproken dat de beslissing begin juni zou vallen”

Aan de andere kant moet het voor de weg behoorlijk ingewikkeld zijn. Rik Verbrugghe was van plan zijn selectie na de Ronde van Italië bekend te maken. Hij zal zijn plannen moeten herzien.
Voor de keuze van de tweede tijdrijder (Noot van de redactie: Remco Evenepoel wordt automatisch gekwalificeerd als Europees kampioen en vice-wereldkampioen) hebben we afgesproken dat de beslissing begin juni zou vallen omdat er moet tijd worden gegeven aan de gekozen atleet om zich specifiek voor te bereiden op de tijdrit.

Daarnaast is de prestatie van Thomas De Gendt, 4e in de tijdrit van Saint-Amand Montrond in Parijs-Nice, ongetwijfeld niet onopgemerkt gebleven.
Het was absoluut een mooie prestatie. Ik bewaar ook de prestatie van Victor Campenaerts, 6e, zelfs als hij zelf beter hoopte. De omloop was echter vrij atypisch en technisch. De goede klimmer zou het goed kunnen doen: in Tokio zal er ook hoogte zijn, maar het aantal rechte lijnen zijn groter. Je zult ook in de afdalingen moeten trappen. De hardrijders zullen het voordeel hebben op klimmers. Er zal dus rekening mee moeten worden gehouden.

Wat als er begin juni geen test meer zal zijn?
Welnu, we zullen een beslissing moeten nemen op basis van wat we aan het begin van het seizoen – en training gedurende deze periode – hebben gezien. We kunnen atleten blijven volgen via onze samenwerking met TrainingPeaks (lees hier), waar we gemakkelijk toegang hebben tot trainingsgegevens voor de atleten die we volgen en hun verdere trainingsplannen.

En hoe zit het voor de wegwedstrijd?
Het probleem is minder dringend. Op dit niveau hebben we verschillende scenario’s overwogen, afhankelijk van een hervatting midden mei, eind mei of half juni. We willen onze renners nog zoveel mogelijk in actie zien voordat we een beslissing nemen, die eind juni zal vallen.

Heb je hetzelfde probleem bij dames?
Het is een beetje anders omdat er niet zoveel zijn die in aanmerking komen om naar Tokio te gaan. Zo is het makkelijker te beheren.

Op 4 en 5 mei stond de herkenning van de Wereldkampioenschap in Martigny op het programma. Ik denk dat het niet zal doorgaan.
Hoogstwaarschijnlijk niet, maar we kunnen het uitstellen. Carlo Bomans, de bondscoach van de Junioren, heeft vorig jaar al zijn eerste verkenningswerk gedaan met het maken van foto’s en video’s. We hebben dus een basis om aan te werken. Daarnaast gebruiken we Veloviewer, wat zorgt voor nauwkeurige analyses van de segmenten van het parcours.

“Intensief trainen heeft geen zin. Niemand weet wanneer de competitie zal hervat kunnen worden.”

Wat trainingen betreft heb je specifiek advies gegeven aan de Belgische renners?
Ja, we hebben hun gezegd dat ze de conditie moeten onderhouden zoals tijdens het tussenseizoen. Het doel is niet om aan kracht of conditie te verliezen. Intensief trainen, alsof er binnen twee weken een belangrijke wedstrijd op de planning zou staan, heeft geen zin. Niemand weet wanneer de competitie zal hervat kunnen worden. We zitten in het onbekende. Ik hoop dat de UCI snel een datum van hervatting zal meedelen, maar het is ook afhankelijk van de beslissingen van de overheden die zelf zijn gebaseerd op de aanbevelingen van wetenschappers. En we moeten er ook voor zorgen dat we op het juiste moment hervatten, zonder ons te haasten en het risico van een tweede besmettingsgolf te vermijden.

Dus de Olympische Spelen, geloof je er nog steeds in?
Ik denk dat we geen overhaaste beslissing moeten nemen, maar ik zit niet in de beste positie om te zeggen of het evenement al dan niet moet plaatsvinden. Wetenschappers hebben het laatste woord. Als we de Spelen later in het jaar echter uitstellen, heeft dat andere gevolgen. Bijvoorbeeld de voorjaarsklassiekers – die tot oktober uitgesteld zijn – en de Spelen tegelijk houden? Ik denk niet dat het haalbaar is. Dan zou een uitstel van één of zelfs twee jaar moeten overwogen worden. In ieder geval wordt het traditionele patroon van het seizoen: de voorjaarsklassiekers, de Giro in mei, de Tour in juli en de Vuelta in augustus volledig op z’n kop gezet en iedereen zal zich moeten aanpassen aan het uitzonderlijke karakter van de situatie

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu