• BK Cyclocross en BK Wielrennen op de weg 2022 officieel voorgesteld


  09 november 2021
  #weg

Middelkerke organiseert allereerste BK cyclocross met alleen maar natuurlijke hindernissen

Met het BK cyclocross op zaterdag 8 en zondag 9 januari en het BK op de weg op zondag 26 juni organiseert de gemeente Middelkerke in 2022 twee grote nationale wielerkampioenschappen. Beide BK’s zijn dinsdagnamiddag officieel voorgesteld. Het BK cyclocross zal plaatsvinden op een spectaculair maar volledig natuurlijk parcours met duinen en een strandpassage, zonder artificiële hindernissen. De wegrenners mogen zich opmaken voor een razendsnel, biljartvlak parcours.

Middelkerke is niet aan zijn proefstuk toe op vlak van wielerkampioenschappen. Vorige zomer vond in de kustgemeente al het BK trial plaats en ook in de voorgaande jaren was de kustgemeente het decor voor verschillende BK’s. “Middelkerke heeft een hart voor de wielersport. Dat bewees de kuststad toen er in 2017 een langdurige overeenkomst werd afgesloten met Belgian Cycling”, zegt Nathalie Clauwaert, directrice van Belgian Cycling. “In vijf jaar tijd vonden er liefst zeven kampioenschappen plaats in en rond de badplaats. Van beachracen over tijdrijden, van crossen tot koersen op de weg: wielrenners uit diverse sporttakken kregen een gastvrije ontvangst.”

“Het orgelpunt van de samenwerking tussen Middelkerke en Belgian Cycling wordt in 2022 gezet, wanneer voor een unieke dubbelslag wordt getekend. Want ’s lands beste renners gaan straks twee keer aan de slag in de mooie kustgemeente. In het tweede weekend van januari strijden de veldrijders om de hoogste eer, op 26 juni zijn de wegrenners aan de beurt. Het recente wereldkampioenschap op de weg bewees nog maar eens dat wielrennen lééft in ons land. Het zou dan ook niet verbazend zijn als beide Belgische kampioenschappen opnieuw een volksfeest van formaat worden. Belgian Cycling wenst de organisatoren en de renners voor beide evenementen in elk geval veel succes en een veilig verloop. In de hoop dat de wielersport de grootste winnaar wordt”, aldus Clauwaert.

Wielrenner fietst

De aankomstboog van het BK cyclocross en het BK op de weg bevindt zich in 2022 in de gemeente Middelkerke.

Burgemeester Dedecker: “Sportieve spankracht en fotogenieke kampioenschappen zijn absolute zekerheden”

2022 wordt dus een memorabel sportjaar voor de gemeente Middelkerke. Burgemeester Jean-Marie Dedecker kijkt uit naar beide BK’s in zijn gemeente. “We krijgen een dubbele klap op de wielervuurpijl. De wielersport boomt dankzij populaire renners en aantrekkelijke wedstrijden. Sportief gezien zijn de Belgische kampioenschappen cyclocross en wielrennen eigenlijk mini-WK’s met traditioneel sterke deelnemers en heel wat publieke aandacht. Iedereen weet dat ik een grote sportfanaat ben, dus ik kijk er enorm naar uit. Dankzij de inspanningen van onze administratie, Golazo, het ministerie van Defensie en Belgian Cycling schotelen we de veldrijders een uniek en bijna volledig natuurlijk duinenparcours voor. En wat het BK op de weg betreft: wordt het een sprint? Of krijgen we een verbrokkelde waaierkoers? Wie weet. Sportieve spankracht en fotogenieke kampioenschappen zijn absolute zekerheden.”

Schepen van Sport Henk Dierendonck verwacht ook veel van de komende BK’s in Middelkerke. “Zowel voor het BK in het veld als op de weg zijn de draaiboeken volledig klaar en die garanderen de beste voorzieningen voor medewerkers, renners en publiek. Voor het BK in het veld pakken we uit met een prachtig parcours en de wegkoers wordt hopelijk een thriller tot aan de finish. De expertise van de organisatoren, de ervaring van de parcoursadviseurs en al onze gemotiveerde vrijwilligers zorgen voor een sportieve kers op de taart en versterken beide wielerfeesten in Middelkerke. Het wordt de max!”

Paul Herygers: “Niet alleen het zand zal voor het verschil zorgen, maar ook de opeenvolging van heuvels”

Vanuit de organisatie werden Paul Herygers voor het BK veldrijden en Johan Museeuw voor het BK op de weg ingeschakeld als adviseurs. Dit alles onder goedkeurend oog van ere-ambassadeur Freddy Maertens. Herygers is als zandspecialist in zijn nopjes met het parcours dat zijn voormalige collega-veldrijder Bjorn Rondelez heeft uitgetekend. “Het wordt op 8 en 9 januari geen slachtpartij in de modder, maar een echte zandcross. Op het militair domein van Lombardsijde moeten de renners een aantal keer met gras begroeide duinen beklimmen. De weersomstandigheden zullen hier bepalen of er vlot naar boven gereden kan worden of niet. Na de eerste materiaalpost volgt er een passage op het strand: de mooiste strook van het parcours. Hier kunnen de renners niet aan het zand ontsnappen. Bij droog weer zal deze strook er heel lastig bij liggen.”

De conclusie van ex-wereldkampioen en tweevoudig Belgisch cyclocrosskampioen Herygers? “Dit is een echt kampioenschapsparcours. Niet alleen het zand zal voor het verschil zorgen, maar ook de opeenvolging van heuvels – vier beklimmingen per ronde – zal zijn tol eisen. De grote favoriet is uiteraard Wout van Aert, maar op dit parcours kan Laurens Sweeck heel lang met hem in duel gaan. Ook Eli Iserbyt en Toon Aerts hebben in het zand stappen vooruit gezet. Ik verwacht een indrukwekkend BK en dit op een parcours dat geen enkele artificiële hindernis zal bevatten en toch heel pittig is. Dit is uniek!”

Johan Museeuw: “Ik wilde geen kopie van een voorjaarsklassieker uitstippelen”

Ruim vijf maanden na de cyclocrossers is het aan de wegrenners om voor de tricolore trui te strijden in Middelkerke. Op zondag 26 juni wordt het Marktplein in Middelkerke de startlocatie voor het BK op de weg en ligt de aankomst op de Koninginnelaan.

Johan Museeuw stond mee aan de wieg van het parcours. De nationale kampioen van 1992 en 1996 en wereldkampioen van 1996 koos voor een atypische omloop: van begin tot einde vlak en over brede wegen. “Ik wilde geen kopie van een voorjaarsklassieker uitstippelen en heb er bewust voor gekozen om de hellingen in het Heuvelland of de kasseistroken zoals de Steenstraat niet op te zoeken”, legt Museeuw uit. “De renners krijgen zo een stressloos kampioenschap voor de wielen geschoven. Ze moeten niet voortdurend in de eerste tien rijden en in de maand juni zal ook de invloed van de wind beperkt zijn.”

Een kampioenschap zonder echte scherprechters kan ook voor spektakel zorgen, gelooft Museeuw. “De renners zullen zelf beslissen hoe zwaar het wordt. Een nationaal kampioenschap is een van de moeilijkste wedstrijden om te controleren. Er is een grote kans op een massasprint, maar er liggen zeker mogelijkheden voor een vroege vlucht of een ontsnapping in de lokale rondes in Middelkerke. Rijden we in Middelkerke toch met een grote groep naar de streep, dan krijgen we een koninklijke sprint. In België hebben we op dit moment veel goede en jonge sprinters: spektakel verzekerd!”

Middelkerke zal tijdens het BK ook haar troef als kustgemeente uitspelen. “Tijdens de lokale rondes passeren de renners even op de zeedijk. De ideale gelegenheid voor het publiek om quasi vanop het strand naar de renners te kijken”, besluit Museeuw.

Organisatie door Golazo: “Nadruk op kwaliteit en beleving”

De organisatie van beide BK’s werd toevertrouwd aan Golazo Sports. “We zijn de Gemeente Middelkerke heel dankbaar om Golazo Sports de kans te geven om beide BK’s te mogen organiseren. Uiteraard zijn we niet aan ons proefstuk toe als organisator van verschillende BK’s in het veld en op de weg, en als co-organisator van het WK Wielrennen. We willen in Middelkerke de nadruk leggen op beleving en comfort voor de supporters. We kijken nu uit naar 8 en 9 januari, het BK Cyclocross op het Militair Domein Lombardsijde.  Een prachtige en unieke lokatie die voor ons geen geheimen heeft, want we organiseerden er verschillende edities van de hindernisseloop “Neptunus Run”.  Het wordt een loodzwaar en spectaculair BK”, aldus Christophe Impens van Golazo.

PRAKTISCHE INFO BK MIDDELKERKE

Programma BK cyclocross zaterdag 8 januari 2022:

 • 10u00: Vrouwen nieuwelingen (30 min)
 • 11u00: Vrouwen Junioren (30 min)
 • 13u45: Mannen junioren  (40 min) – LIVE OP SPORZA
 • 15u15: Vrouwen elite & U23 (40-50 min) – LIVE OP SPORZA

Programma BK cyclocross zondag 9 januari 2022:

 • 10u00: Mannen nieuwelingen eerstejaars (30 min)
 • 11u00: Mannen nieuwelingen tweedejaars (30 min)
 • 13u45: Mannen U23 (50 min) – LIVE OP SPORZA
 • 15u15: Mannen elite met contract en elite 2 – LIVE OP SPORZA

Programma BK wielrennen op de weg zondag 26 juni 2022:

Het gedetailleerde programma wordt later bekendgemaakt.

 

Tickets BK cyclocross:

Tickets en VIP-tickets zijn vanaf 9 november te koop via de website.

Meer info:

www.bkmiddelkerke.be
www.facebook.com/bkmiddelkerke
www.instagram.com/bkmiddelkerke

Foto’s: Photo News / Mats Palinckx

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu