• Belgian Cycling promoot gendergelijkheid


  20 september 2021
  #weg

Een ploeg met reële medaillekansen in de mixed team relay, een filmpje met ‘ambassadeurs’ Victor Campenaerts en Jolien D’hoore, een netwerkevent én een wedstrijdshirt waarop alle sponsors van de federatie eenmalig plaats hebben gemaakt voor een boodschap die oproept tot gender equality: Belgian Cycling zet tijdens het WK vól in op het promoten van gendergelijkheid.

 

Man of vrouw: voor Belgian Cycling is élke renner even belangrijk. Ook al is de perfectie niet van deze wereld en kan het altijd nog een stukje beter, de federatie heeft in het verleden al concrete stappen gezet wat de gelijke behandeling van beide seksen betreft.

Zo zijn de premies waarop mannelijke en vrouwelijke renners aanspraak kunnen maken als ze goud, zilver of brons behalen op Europese of wereldkampioenschappen al een tijd geleden op dezelfde hoogte gebracht. Dat geldt trouwens net zo goed voor de prijzengelden van Belgische kampioenschappen.

Ook wat de exposure van wedstrijden voor vrouwen betreft boekte Belgian Cycling de laatste jaren successen. Zo komt de finale van het Belgisch kampioenschap op de weg voor vrouwen elite nu al een paar jaar op rij in beide landsdelen rechtstreeks op televisie. In de marge is er trouwens ook werk gemaakt van een beter start- en aankomstuur voor die wedstrijd, onder meer door de mannelijke collega’s na hún start eerst een groter circuit in de ruime buurt van de finish te laten afwerken alvorens zij beginnen aan de lokale ronden.

Dat zijn een paar in het oog springende voorbeelden, maar ook aan de basis wordt hard gewerkt. Vrouwelijk talent wordt in eerste instantie opgespoord en begeleid door vleugelfederaties Cycling Vlaanderen en FCWB. Als getalenteerde junioren komen ze nadien bij Belgian Cycling terecht. De nationale federatie garandeert dat de meest beloftevolle meisjes qua faciliteiten – trainingsbegeleiding, omkadering, stages,… – op dezelfde voet worden behandeld als hun mannelijke collega’s. Waar mogelijk worden de vrouwelijke atleten tijdens kampioenschappen en op stage bovendien begeleid door een verzorger van hetzelfde geslacht.

Belgian Cycling heeft in eigen rangen trouwens een vrouw die fungeert als meldpunt voor mogelijk grensoverschrijdend gedrag. En vanaf dit najaar wordt de rol van algemeen directeur bij de federatie waargenomen door een vrouw. Alles kan beter, dat weten we. En er is nog een ‘to do’-lijst. Maar als atleten streven naar perfectie, hoort een federatie dat ook te doen.

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu