• Belgian Cycling promoot gendergelijkheid


  20 september 2021
  #weg

Een ploeg met reële medaillekansen in de mixed team relay, een filmpje met ‘ambassadeurs’ Victor Campenaerts en Jolien D’hoore, een netwerkevent én een wedstrijdshirt waarop alle sponsors van de federatie eenmalig plaats hebben gemaakt voor een boodschap die oproept tot gender equality: Belgian Cycling zet tijdens het WK vól in op het promoten van gendergelijkheid.

 

Man of vrouw: voor Belgian Cycling is élke renner even belangrijk. Ook al is de perfectie niet van deze wereld en kan het altijd nog een stukje beter, de federatie heeft in het verleden al concrete stappen gezet wat de gelijke behandeling van beide seksen betreft.

Zo zijn de premies waarop mannelijke en vrouwelijke renners aanspraak kunnen maken als ze goud, zilver of brons behalen op Europese of wereldkampioenschappen al een tijd geleden op dezelfde hoogte gebracht. Dat geldt trouwens net zo goed voor de prijzengelden van Belgische kampioenschappen.

Ook wat de exposure van wedstrijden voor vrouwen betreft boekte Belgian Cycling de laatste jaren successen. Zo komt de finale van het Belgisch kampioenschap op de weg voor vrouwen elite nu al een paar jaar op rij in beide landsdelen rechtstreeks op televisie. In de marge is er trouwens ook werk gemaakt van een beter start- en aankomstuur voor die wedstrijd, onder meer door de mannelijke collega’s na hún start eerst een groter circuit in de ruime buurt van de finish te laten afwerken alvorens zij beginnen aan de lokale ronden.

Dat zijn een paar in het oog springende voorbeelden, maar ook aan de basis wordt hard gewerkt. Vrouwelijk talent wordt in eerste instantie opgespoord en begeleid door vleugelfederaties Cycling Vlaanderen en FCWB. Als getalenteerde junioren komen ze nadien bij Belgian Cycling terecht. De nationale federatie garandeert dat de meest beloftevolle meisjes qua faciliteiten – trainingsbegeleiding, omkadering, stages,… – op dezelfde voet worden behandeld als hun mannelijke collega’s. Waar mogelijk worden de vrouwelijke atleten tijdens kampioenschappen en op stage bovendien begeleid door een verzorger van hetzelfde geslacht.

Belgian Cycling heeft in eigen rangen trouwens een vrouw die fungeert als meldpunt voor mogelijk grensoverschrijdend gedrag. En vanaf dit najaar wordt de rol van algemeen directeur bij de federatie waargenomen door een vrouw. Alles kan beter, dat weten we. En er is nog een ‘to do’-lijst. Maar als atleten streven naar perfectie, hoort een federatie dat ook te doen.

Recent

 • #Nieuws

  6 cadeautips voor Kerstmis

  17 december 2021
  Ben je op zoek naar het perfecte kerstgeschenk voor je wielergekke papa, mama, vriend, vriendin of iemand anders? Zoek niet...
 • #Nieuws

  On track met Aiko Gommers

  09 december 2021
  Kersvers wereldkampioene pumptrack Ken jij Aiko Gommers al? Neen? Shame on you! Zij is de wereldkampioene pumptrack. Wat dat juist...
 • #weg

  Kieran De Fauw geeft tips over het combineren van baan- en wegwielrennen

  07 december 2021
  Waar moet je op letten als je baanwielrennen en wegwielrennen wil combineren? Wat zijn de verschillende fysieke eisen? En: hoe...
Menu