• Belgian Cycling houdt positief gevoel over aan geslaagde eerste editie U23 Road Series


  16 september 2019
  #weg

“Florian Vermeersch is de gedroomde winnaar”

Met Florian Vermeersch kende de allereerste editie van de U23 Road Series de gedroomde winnaar. Belgisch kampioen, omnipresent gedurende het hele seizoen, een renner die zich thuisvoelt op een waaier aan parcoursen: Florian Vermeersch past als eindwinnaar perfect in het opzet dat Belgian Cycling en de KNWU begin dit seizoen voor ogen hadden toen het project werd opgestart.

Xavier Vandermeulen volgde de U23 Road Series namens Belgian Cycling mee op. Ook hij kijkt tevreden terug op de eerste editie van het regelmatigheidscriterium. Kinderziektes kwamen er gelukkig genoeg niet of nauwelijks bij kijken, zo blijkt. “Kalendermatig was er de manche in Rollegem die samenviel met de Ronde van Vlaanderen,  maar dat probleem wordt volgend jaar opgelost. De strijd voor de groene trui (puntenklassement) was net niet aantrekkelijk genoeg, dat geef ik toe. Al was dat vooral de verdienste van een sterke Laurens Huys die steevast voor het offensief koos en op die manier de nodige punten verzamelde. Ook daar wordt voor de volgende editie een mouw aan gepast, door de punten die de renners kunnen verdienen door te rekenen in het algemeen individueel klassement. Wat er ook nog verandert is het ploegenklassement. Dat werd dit jaar alleen betwist door teams aan Belgische kant. Volgend jaar komt ook het beste Nederlandse team in aanmerking voor die bekroning.”

Aan Belgische kant was de U23 Road Series een absolute voltreffer. “Je kon merken dat de clubs echt wel moeite deden om hun beste renners naar de negen manches te sturen”, aldus Vandermeulen. Wat dat betreft moet er aan Nederlandse zijde nog een kleine inhaalbeweging gemaakt worden. “Het sportieve gewicht van het rennersveld dat de Noorderburen uitstuurden mag een beetje opgekrikt. Al kan dat natuurlijk ook te maken hebben met de kwaliteit van de generatie beloftenrenners waarover een land beschikt. Misschien is de spoeling bij de Nederlanders momenteel gewoon iets dunner, wie weet. Alles is een golfbeweging in de sport. Dat maakte dat de Belgische renners quasi continu de bovenhand haalden. Van de negen manches werden er slechts twee door een Nederlandse renner gewonnen.”

U23 Road Series: de dagwinnaars

Brussel-Opwijk David Dekker
GP Tombroek-Rollegem  Jordi Meeus
Arjaan de Schipper Trofee Jonas Castrique
Kersenronde Marten Kooistra
GP Color Code Bassenge Stijn Siemons
Omloop Het Nieuwsblad Ward Vanhoof
Internationaal Beloften Weekend Arne Marit
Hel van Voerendaal Laurens Huys
GP Albert Fauville-Baulet Florian Vermeersch

U23 Road Series: het eindklassement

1. Florian Vermeersch 135 punten
2. Jordi Meeus 132
3. Arne Marit 126
4. Ward Vanhoof 94
5. Marijn van den Berg 93
6. Marten Kooistra 93
7. Lothar Verhulst 79
8. David Dekker 77
9. Simon Daniels 77
10. Tom Paquot 73

Organisatorische kwaliteit

Vandermeulen was aanwezig bij elk van de negen wedstrijden die deel uitmaakten van de U23 Road Series. Wat hem opviel was de organisatorische kwaliteit van elk van die koersen. “Die stond echt op punt. Erg goed, niks op aan te merken. We boden de renners een breed scala aan omlopen aan, ook dat viel in de smaak. Waaiers in Zeeuws-Vlaanderen, kasseien in de Vlaamse Ardennen, de heuvels van de Ardennen en Nederlands-Limburg: wie de U23 Road Series wilde winnen moest een renner zijn die zich overal goed uit de slag kon trekken. In dat opzet zijn we alvast uitstekend geslaagd. De hele tijd door bleef de strijd voor de eindzege spannend, nog een enorm pluspunt. De wedstrijden waren keurig verspreid over nagenoeg de hele duur van het wielerseizoen, en als je dan kan merken dat er voor de start van de allerlaatste manche nog liefst zes renners in aanmerking kwamen voor eindwinst, dan weet je dat dit al van bij de eerste editie een even prestigieus als felbevochten klassement was.”

Duitse belangstelling

Het succes van de U23 Road Series inspireert. Nu al. Want er is belangstelling vanuit Duitsland om toe te treden tot het circuit. Vandermeulen: “Misschien is volgend jaar nog te vroeg, maar de kans bestaat dat Noordrijnland-Westfalen in 2021 in de dans springt. Dat zegt genoeg over de manier waarop dit project wordt ontvangen bij teams en renners. De beste atleten een platform te geven waarop ze mekaar op geregelde tijdstippen kunnen bekampen, daar wordt iedereen beter van. Al van bij de eerste manche was het voor de clubs een strijd om te mógen meedoen aan de U23 Road Series. Natuurlijk is het jammer dat er bepaalde clubs uit de boot vielen, maar tegelijk konden hun beste renners terecht in de regionale selecties van Cycling Vlaanderen en FCWB. Dat die teams op sportief vlak ook hun mannetje stonden werd bewezen door het feit dat Stijn Siemons een manche won in de kleuren van Cycling Vlaanderen. Mooi is dat.“

 

Tekst: Guy Vermeiren
Foto’s: Marc Van Hecke

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu