• Alle beste baanwielrenners aanwezig op Belgisch kampioenschap in Gent


  04 oktober 2019
  #piste

Met het EK in het achterhoofd

Belgische kampioenschappen op de piste vonden tot dusver plaats in de laatste week van december. Tot dit jaar, tenminste. Want in 2019 gaan ’s lands beste pisterenners al in het eerste weekend van oktober aan de slag, met de landstitels als inzet. Op die manier vormt het BK in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx het ideale opstapje voor de Europese kampioenschappen, een evenement dat over twee weken in Apeldoorn op stapel staat.

Het was al een tijdje langer duidelijk dat er een nieuwe datum moest gezocht worden voor de Belgische pistekampioenschappen voor eliterenners. Met name voor de toppers, de renners die tot de nationale selectie(s) behoorden, lag de eindejaarsperiode behoorlijk moeilijk. Onder meer door het feit dat dat BK plaatsvond midden een belangrijke reeks Wereldbekermanches.
Door te kiezen voor een datum die zich in de onmiddellijke aanloop van het Europees kampioenschap situeert is dat probleem alvast uit de weg geruimd. Bijkomend – mogelijk – voordeel: ook dames en heren wegrenners met een hart voor de piste kunnen, vlak voor het afsluiten van hun seizoen, van hun actuele vormpeil gebruik maken om een gooi te doen naar een goeie prestatie op de baan van de Gentse Blaarmeersen.

Voor de beloftenrenners biedt het uitwijken naar het eerste weekend van oktober extra attractiepunt. Zij kunnen de Belgische kampioenschappen gebruiken om zich in het vooruitzicht van de Gentse Toekomstzesdaagse – een evenement dat zes weken later staat geprogrammeerd – al in de kijker te fietsen. De Belgische kampioenschappen bieden op vrijdag en zaterdag een compact programma. Aan dameskant treden junioren en elite aan. Bij de mannen gaan de beloften en de eliterenners aan de slag. Een uitgelezen kans om vedetten als Kenny De Ketele, Robbe Ghys, Jolien D’Hoore en Lotte Kopecky aan de slag te zien.

“Al onze toppers komen aan de start van het Belgisch kampioenschap”, laat Koen Beeckman weten. De Technisch Directeur Topsport van Cycling Vlaanderen, kind aan huis in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx, ziet het graag gebeuren. “Deze tweedaagse valt op een ideaal moment. Onze beste renners zijn net terug van een stage, en in het vooruitzicht van een belangrijke afspraak als het Europees kampioenschap kan het absoluut geen kwaad twee dagen op rij nog eens goed ‘diep’ te gaan. Mooi meegenomen, want in Apeldoorn zal iedereen het beste van zichzelf moeten geven. Er kunnen in Nederland immers belangrijke stappen worden gezet met het oog op een kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio.”

Opmerkelijk is dat de ploegkoers alleen maar door de mannen wordt afgewerkt. Ook al staat er op het EK een madison voor vrouwen geprogrammeerd, op het BK staat die proef niet in het wedstrijdschema. Een werkpunt voor de toekomst, zo blijkt. “Er komen gewoon niet genoeg dames aan de start om een volwaardige ploegkoers op poten te kunnen zetten”, klinkt het.
Wie nu al benieuwd is welke mannelijke toppers aan mekaar zullen worden gekoppeld moet nog geduld oefenen. Daar wordt pas in laatste instantie over beslist. Koen Beeckman: “Dat maken de renners onder zichzelf uit. De federatie bemoeit zich daar niet mee. Zoals het er nu naar uitziet blijft het afwachten tot de inschrijving wordt afgesloten voor we weten wie aan wie gekoppeld wordt. Maar omdat er in het deelnemersveld bij de mannen kwaliteit én kwantiteit schuilt ben ik er nu al zeker van dat de madison en mooi en een spannend evenement zal worden.”

Klik hier voor het programma en de deelnemerslijsten.

Tekst: Guy Vermeiren
Foto’s: Photonews

Recent

 • #piste

  Vier handen op één buik bij coachduo Tim Carswell en Kenny De Ketele

  17 juni 2022
  "Het is fijn om in alle openheid vragen aan elkaar te kunnen stellen. Er is weinig ego in ons team”...
 • #weg

  Voor elk wat wils

  12 mei 2022
  Lotto Beker van België Elite 2 en U23 Wie bij de beloften de absolute top viseert vindt zijn gading bij...
 • #weg

  Voer voor sportieve duizendpoten

  05 mei 2022
  Lotto Beker van België voor junioren omvat vier wielerdisciplines Wie jong is pikt dingen snel op. Geen wonder dus dat...
Menu